Verkoudheid tips voor meer lucht, verzachting en adem

Gepubliceerd op 27 februari 2020 om 06:00

Verkoudheid is een virus infectie en daar kun je vrij weinig aan doen om sneller van beter te worden. Je zal dus gewoon moeten uitzieken en jezelf overgeven aan het feit dat je lichaam rust nodig heeft. Gelukkig heb ik wel een aantal tips voor je waarmee je de verkoudheid wel kunt verlichten en verzachten. 

 

Op mijn Facebook pagina vroeg ik om je beste verkoudheid tips te delen en daar kwamen een aantal handige en waardevolle tips uit die ik graag met je deel.

Rust

Rust uit en geef jezelf de tijd om je lichaam te laten herstellen. Je lichaam is hard aan het werk om het virus te verslaan. Het is aan jou om je lichaam dan ook alles te geven wat het nodig heeft om dit optimaal te kunnen doen. 

Ga lekker op de bank liggen met een dekentje of kruip onder de wol in bed.  Omdat je lichaam zo hard aan het werk is kan je je ook meer moe voelen. Geef je hier aan over en slaap wanneer dat nodig is. Wanneer jij slaapt heelt jouw lichaam sneller omdat het verder niets hoeft te doen dan slapen en beter worden.

Blog verkoudheid tips

Foto: Martine van der Burgt

Eten en drinken

Blijf goed eten en drinken. Ik begrijp dat je geen honger hebt, en je kan ook prima een dagje zonder of met weinig eten. Toch is eten wel goed om te blijven doen al is het maar met kleine beetjes en hapjes. Kies iets wat je heel lekker vind en eet dat.

Mijn moeder zei altijd dat als ik griep had ik mocht eten wat ik wilde, als ik maar wat at. 

En ja dat mag dus ook chocola of chips zijn, maar eet wat. Je lichaam heeft brandstof nodig om weer beter te worden. Natuurlijk kun je beter kiezen voor gezondere opties zoals fruit, een smoothie of een salade. Maar zo'n eerste dag ziek op de bank vraagt wat extra tlc en maak het jezelf dan niet te moeilijk. 

Drinken is natuurlijk ook belangrijk, eigenlijk nog belangrijker dan eten. Zonder vocht droog je uit en daar wordt je zeker niet beter van. Dus drinken waar je kan. Ik vind zelf een glas koud water het lekkerste, zeker als ik keelpijn heb. Het koude water voelt dan verkoelend en verlicht de pijn een beetje. En uiteraard thee, ik drink liters thee weg als ik verkouden ben. Thee met gember, citroen/sinaasappel en wat honing doen wonderen voor je keel en luchtwegen. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer, doe er je voordeel mee en drink gember thee. Als je net als ik geen gember lust, dan is het even doorzetten geblazen. Ik heb voor mezelf de regel dat ik dan minimaal 1 grote kop  gemberthee moet drinken per dag. De andere thee koppen mogen dan andere kruiden hebben. Beetje lief zijn voor jezelf hoor.

Vitamientjes

En heel veel daarvan. Op het moment dat je verkouden bent is het eigenlijk een beetje achterhaald om nog extra veel vitamines te gaan slikken of eten. Je bent tenslotte al ziek geworden, dus je had eigenlijk al eerder hiermee moeten beginnen. Je weerstand was laag en daardoor heb je het virus te pakken gekregen. Maar niet getreurd, het helpt zeker om nu nog extra vitamientjes te nemen.

Stuur je buurvrouw, je moeder of je vriendin naar de supermarkt en laat ze extra groenten en fruit in slaan voor je. Een paar potjes vitamine c tabletjes erbij en jij voelt je al snel weer beter door alle vitamine soldaatjes die door je lijf rennen. 

Zonder gekheid, het is natuurlijk super goed om zeker nu fruit te eten en groenten te kiezen zodat je extra vitamines binnen krijgt. Je wordt er niet sneller beter van, maar het helpt wel je weerstand te verhogen.

Blog verkoudheid tips

Andere hulpmiddelen

Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je wat beter te voelen. Denk ook aan een neusspray als je merkt dat je holtes vol lopen en vast gaan zitten. Zeker ook fijn om te gebruiken voor je gaat slapen zodat je holtes wat rustiger zijn en je dus makkelijker in slaap valt. Niet te lang gebruiken, dat is niet zo goed voor je neus.

Paracetamol of codeïne tabletjes (alleen op recept verkrijgbaar)zijn ook een optie wanneer je bijvoorbeeld spierpijn krijgt of koorts. Dampo op je borst smeren voor wat meer lucht of een paar druppeltjes Toco Tholin op een zakdoek naast je bed, in een stoombadje of onder de douche zorgen er voor dat de boel (lees het snot) lekker los komt en je meer lucht krijgt.

Uiteindelijk moet je het uitzieken. En dat is niet altijd leuk. Ik heb er een bloedhekel aan om ziek te zijn en zoonlief vind het een ware kwelling. Toch hebben we geleerd om ons er aan over te geven, want hoe harder jij er tegen vecht hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om beter te worden. Die energie die je steekt in het vechten tegen ziek zijn, is energie die je lichaam niet kan gebruiken om beter te worden. 

Nog een laatste tip of hulpmiddel, het is maar hoe je het bekijkt. En dat is namelijk om eens na te denken wat het ziek zijn je wil vertellen. En wellicht klinkt dat nu een beetje lalala voor je, maar probeer het eens. Een verlaagde weerstand kan komen door stress, spanningen, niet goed voor jezelf zorgen of te druk en afgeleid zijn. Kijk eens naar de dagen en weken voor je plat gelegd werd en wat was je aan het doen, waar was je mee bezig en is dit hoe jij het graag wilt. Gebruik de tijd op de bank of in bed meteen nuttig en bedenk een plan voor wanneer je weer op de been bent. Wat kun je anders doen?

Beterschap

Mocht je plat liggen met een verkoudheid of ligt je kindje nu op de bank ziek te zijn, dan wens ik je beterschap. Gun jezelf tijd om uit te rusten en beter te worden. Ik ben benieuwd wat jij doet als je ziek bent. Duik je je bed in of ga je door tot je er bij neervalt. Neem je een paracetamol en ga je werken. Wat doe jij en misschien heb je nog wel een goede tip! Deel deze dan hieronder in een reactie ♥ 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.