Zo stel je realistische doelen voor 2020

Gepubliceerd op 1 januari 2020 om 10:56

Hoe vaak heb jij een goed voornemen gehad toen je het nieuwe jaar in ging? Waarschijnlijk meer dan je op één hand kan tellen. De volgende vraag is dan hoe vaak je deze goede voornemens ook werkelijk hebt volgehouden? Waarschijnlijk zijn die wel op één hand te tellen. 

Jarenlang heb je waarschijnlijk ook goede voornemens van anderen voorbij horen komen en er zijn maar weinig mensen die ook werkelijk die voornemens realiseren. Je bent hier natuurlijk niet de enige in.

Waarom een goed voornemen niet werkt? Omdat een goed voornemen te losjes is, te vrijblijvend, er zit geen commitment aan vast. Je hoeft je voor een goed voornemen niet in te zetten. Een goed voornemen is dan ook alleen maar een voornemen, iets wat je zou willen. Maar niet meer dan dat, je zou het wel willen. 

Doelen stellen

Nu heb je dus altijd een keuze en de vraag is waar kies jij voor! Je kunt hetzelfde blijven doen zoals je altijd hebt gedaan, met het resultaat dat je ook altijd hebt gekregen. Of je kiest er voor om dingen te veranderen. Om jezelf eens eerlijk aan te kijken en aan te wijzen welke punten er aandacht nodig hebben. Dat wil zeggen de punten die jij aandacht wilt geven. Het is immers jouw keuze of je er iets mee doet of niet. 

Ik help je graag op weg om dit jaar wel je doelen te gaan behalen. Dus geen goede voornemens meer, maar doelen stellen!

Zo stel je een doel voor jezelf dat je wel gaat realiseren

Kies voor dit jaar 3 doelen waar jij dit jaar je focus op gaat leggen. Drie dingen, niet meer en minder mag. Deze drie doelen ga je opschrijven achterin je agenda of in je journal. Maak er een aparte pagina van, zodat het speciaal wordt voor je. Onder die drie hoofddoelen kun je een aantal subdoelen schrijven. 

Bijvoorbeeld

Je hoofd doel is Financieel gezond zijn

Je subdoelen zijn dan kleinere doelen die nodig zijn om het hoofddoel te bereiken. Een subdoel kan dus zijn, uit de rode cijfers komen, schulden aflossen, een kasboek maken en bijhouden, sparen voor de zomervakantie enzovoort. 

Zo hak je je grotere doel op in kleinere stukjes die makkelijker te behappen zijn. Oftewel makkelijker te realiseren zijn. 

Een doel is niets meer dan een intentie die je zet waar je de focus op gaat leggen om het te realiseren in je leven

Wanneer je een doel voor jezelf op papier zet koppel je daar een intentie aan. Je wilt, zoals in het voorbeeld genoemd, je financiën op orde krijgen en de bijbehorende subdoelen geven je handvatten om het ook werkelijk te doen. Daarmee zet je de intentie om daarop je focus te leggen.

In actie komen

Geen enkel doel of intentie gaat werkelijkheid worden als je het alleen maar op papier schrijft. Je zal vervolgens ook echt die stappen moeten gaan zetten. Gelukkig heb jij nu subdoelen waarmee je een stapje kunt zetten om het wel te gaan realiseren. Bedenk elke dag een stap die jij vandaag nog kunt zetten om tot je doel te komen. Misschien kun je vandaag een kasboek klaar maken. Er een Inkomsten en uitgaven tabel in zetten. Misschien kun jij vandaag je papieren op volgorde in een map doen, voor meer overzicht. Of misschien ga je vandaag de enveloppen open maken die je angstvallig in een la hebt verstopt. 

Welke stap kun jij vandaag zetten om vooruit te komen. Neem die stap, hoe klein of groot dat maakt niet uit. Als je namelijk elke dag een stap zetten, heb je aan het einde van het jaar meer dan 300 stappen gezet. Zeker weten dat jij dan je doel hebt bereikt of er heel dicht bij zit. 

Welk doel je ook stelt, houdt je focus!

Het maakt niet uit welke doelen jij kiest voor dit jaar, zolang je maar je focus houdt op wat jij wilt realiseren. Als jij je doelen gaat opschrijven mag je je afvragen wat jij nu echt wil voor jezelf. Waar wordt jij blij van en hoe wil jij je voelen. 

De intentie die jij hebt gezet voor jezelf is er eentje vanuit liefde voor jezelf. Je wilt een beter leven, een fitter lichaam, een gezondere portemonnee, een betere relatie met je ex, meer tijd en liefde voor jezelf of voor je kind(eren) of wat het ook mag zijn. Het is iets waar jij uit liefde voor jezelf aandacht aan mag geven. Stel het niet langer uit en pak je agenda of journal erbij en ga er even voor zitten. Ga aan de slag met jouw leven en hoe jij wil dat het eruit gaat zien. Pak die dingen aan waar je je nu niet helemaal happy mee voelt en ga ermee aan de slag.

Jouw doelen zijn het waard om er aandacht aan te geven, zodat jij vol zelfvertrouwen en sterker in je schoenen staat.

 

Laat me gerust weten wat jouw drie doelen zijn voor 2020 hieronder in een reactie. Ik ben benieuwd en ik kijk er naar uit.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.