Transformatie momenten zijn levens veranderend

Gepubliceerd op 11 juni 2019 om 07:00

Momenten in je leven waarvan je later pas kunt zien dat ze je leven hebben veranderd. Ware transformatie momenten waarin je hele leven op zijn kop wordt gezet en alles een chaos lijkt te zijn. Een scheiding, een overlijden van een dierbare of een moment waarop je ineens een enorme shift maakt in je leven. Het hoort er allemaal bij, dit zijn de momenten in je leven waarop jij een 180 mag maken en jouw leven opnieuw kunt bekijken. 

Diepe pijn en intens verdriet

Een transformerend moment in je leven gaat vaak gepaard met diepe pijn en een intens verdriet. Depressieve, sombere gevoelens en een chaos in je hoofd zijn tekenen dat je in zo'n periode zit. Maar ook vaker ziek zijn, verlaagde weerstand en niet lekker in je lijf zitten kunnen er bij horen. 

Twijfels over wat je in vredesnaam aan het doen bent met je leven, in je relatie en met jezelf. Of dit nu wel het werk is dat je wilt blijven doen of misschien heb je drijven er onzekerheden naar boven uit het verleden. 

 

Wanneer we ons zo voelen zijn we al snel geneigd om alles in twijfel te gaan trekken wat we doen en hebben gedaan. Een zware deken lijkt er over je heen te liggen en je wankelt op één been proberende uit alle macht om staande te blijven. Niemand heeft ooit gezegd dat deze transformerende momenten en periodes makkelijk zijn. Sterker nog het kan aanvoelen als een waar slachtveld waarin er van alles sneuvelt waar je zo aan gehecht was. 

Groei sprong

Misschien ken je de groeisprongetjes nog die je zelf als kind maakte of die jouw kind maakte in zijn/haar jonge jaren. Tandjes die door kwamen, omrollen, leren kruipen, leren lopen, leren praten, leren omgaan met nieuwe kinderen en volwassenen en wat dacht je van de pubertijd ;-). Het waren allemaal sprongetjes die vaak samen gingen met huilpartijen, driftbuien en onrust. Soms zat je met je handen in je haar, want die dagen of soms zelfs weken leken eeuwig te duren. 

Maar altijd was er na zo'n periode, na een groeisprongetje, iets geleerd. Iets nieuws dat je kind ineens onder de knie kreeg waardoor de vervelende periode al snel vergeten was. 

 

Als volwassenen hebben we deze groeisprongetjes nog steeds! Jazeker hebben we die nog steeds, want waarom zou het groeien ineens stoppen nadat we fysiek zijn uitgegroeid. Precies! Dat zijn we niet. Het grote verschil is echter dat als volwassen persoon zijnde we met een enorme lading ego, oordelen, overtuigingen en aangeleerde gedachten te maken hebben. Dat is wat de volwassen groeisprongen zoveel heftiger maken. Ons hoofd vind er van alles van en we hebben geleerd maar normaal te doen, want dat is wel gek genoeg. 

Wat als anders zijn zo anders niet is

Juist door het tegen houden van de groeisprongen die je maakt, zijn ze pijnlijker en komen er allerlei obstakels en blokkades tevoorschijn. Mega oordelen en overtuigingen over ons zelf en onze omgeving houden je tegen om door te groeien naar het volgende level. Stel je voor dat je als kind zijnde voor de groeispring stond die je op weg ging helpen om te leren lopen. Zou je dan ook je hakken in het zand zetten en met alle weerstand die je in je hebt deze sprong tegen houden? 

 

Dat is anders, want toen was ik nog een kind. Nope dat is niet anders, het is echt precies dezelfde sprong die je maakt als volwassen persoon. Alleen toen had je nog geen overtuigingen en oordelen die je tegen hielden om te leren lopen.

Toen dacht je niet ik ga niet lopen, want dat is gevaarlijk.

Toen dacht je niet ik ga niet lopen, want dat is eng.

Toen dacht je niet ik ga niet lopen, want straks kan ik het niet zoals iedereen lopen kan.

Toen dacht je niet ik ga niet lopen, want dan val ik op en ben ik anders dan een ander.

Toen dacht je niet ik stop na drie keer vallen, nee je gaf niet op en je ging door! Je waagde de sprong en ging de transformatie aan, want je wilde dit leren en aan gaan. De uitdaging om te leren lopen op eigen benen. 

 

Het leven geeft je nu nog steeds momenten waarop jij kunt leren en kunt gaan groeien. Inderdaad, je zal er niet in één keer heel goed in zijn en vlekkeloos doorheen wandelen. Het zal oefening vragen en je zal nog heel vaak onderuit gaan. Maar dat stopte je toen ook niet, en nu is niet anders. 

Leren lopen is net zo'n transformerend moment als ontdekken dat jij een spirituele kant hebt. Het is net zo groot als ontdekken dat jij nog niet gebruikte talenten en kwaliteiten hebt, dat jij helende handen hebt of contact kunt maken met je intuïtie. 

Let's get personal

Ik zal een aantal transformerende momenten die mijn leven veranderde met je delen, zodat jij een kijkje krijgt in wat een transformerend moment in je leven met je kan doen.

Het besef dat ik moeder werd was een transformerend moment. Een ongekend oerinstinct kwam naar boven en ik deed en doe nog steeds de opvoeding van Robin  volledig vanuit mijn intuïtie. Eerder wist ik niet eens dat ik intuïtie in me had en het duurde nog een hele tijd om zelf ook vanuit mijn intuïtie te leven. Maar met Robin ging dat vanaf dag 1 volledig vanzelf. Ik ging tegen alle adviezen in en leerde elke dag meer en meer voor mezelf te gaan staan, omdat ik wist dat vanuit mijn intuïtie ik precies wist wat Robin nodig had. 

Nee dit ging niet vanzelf en dit proces heeft maanden/jaren geduurd voordat ik er voor 200% op durfde te vertrouwen. Ik heb mij in die jaren heel vaak moeten verdedigen, ben zwart gemaakt, mijn kind werd een bastaard genoemd en vele ouders op school hadden veel tijd nodig om naar mij toe te komen als ze vragen hadden en vele hebben dat tot op de dag van vandaag nooit gedaan. Maar nooit heb ik één seconde spijt gehad van deze tijd die voor mij transformerend is geweest. Deze tijd heeft mij zoveel geleerd over mezelf en over Robin. Ik leerde dat hooggevoelig zijn bestaat, ik ontdekte de wereld van edelstenen en engelen en leerde om vanuit mijn gevoel met Robin om te gaan. Ik ben er van overtuigd dat dit proces mij en Robin dichter naar elkaar heeft toe gebracht, waardoor we nu kunnen praten over alle onderwerpen die er maar bestaan.

Het overlijden van mijn moeder is transformerend moment geweest. Een periode van intens verdriet en een groot gemis, alsof ik een been miste en continue aan het wankelen was. Een tijd van paniek en angst, want hoe moest ik verder zonder haar. Mijn steun en toeverlaat, mijn vriendin, mijn toegang tot onvoorwaardelijke liefde en knuffels en vooral mijn basis. Het viel volledig weg en ik stond op één been te balanceren. 

Die periode heeft mij mijn spirituele kant doen openen. Het heeft mij doen inzien dat er niet zoiets bestaat als dood zijn en dat een ziel altijd bij je aanwezig is. Dat er meer is tussen hemel en aarde en dat ik die verbinding kan maken. Nog elke dag mis ik mijn moeder, echt nog elke dag. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan haar denk of naar haar foto op de kast kijk. Maar dankzij deze gebeurtenis is er bij mij een deur open gegaan naar onvoorwaardelijke liefde voor mezelf mogen hebben. 

Het zou een hele lange blog worden als ik al mijn transformerende momenten met je ga delen, want het zijn er nog een al een aantal zo door de jaren heen. En gelukkig zijn ze ook niet allemaal zo intens en heftig als die ik nu heb beschreven. Maar of ze nu groter zijn of wat kleiner, feit is dat elk moment jou een transformatie kan opleveren die jouw leven veranderen zal. 

Kenmerken tijdens een transformatie moment / groeisprong

 • Onrustig gevoel dat je niet echt kunt beschrijven
 • Sneller ziek/grieperig zijn, verminderde weerstand hebben
 • Chaotisch in je hoofd, veel denken en piekeren
 • Slechter slapen of veel wakker zijn 's nachts
 • Er komt weinig tot niets uit je vingers, je hebt nergens zin in
 • Je emoties en gevoelens zijn all over the place
 • Ongezonde honger hebben, zucht naar snacks
 • Je lichaam is veel gevoeliger voor zoetigheid/suikers
 • Behoefte hebben om alleen te zijn
 • Je stelt je jezelf continue vragen die beginnen met Hoe, Wat & Waarom

Zo kun je jezelf er door heen helpen

 • Probeer tijdens deze momenten zo lief mogelijk te zijn voor jezelf. Maak tijd voor ontspan momenten en selfcare.
 • Weet dat dit voorbij gaat en hoe lager jouw weerstand en blokkades er tegen zijn des te makkelijk ga je door deze momenten heen.
 • Heb geduld met jezelf en geef jezelf tijd om door deze periode heen te komen. Het hoeft niet meteen perfect en in één dag opgelost te zijn. 
 • Ga mediteren of wandelen als je je onrustig en chaotisch voelt. Doe iets waar je ontspannen van wordt. Ook al lijkt het op dat moment niet te werken, het zet wel de deur open en er waait een frisse, energetische wind door je systeem.

Weet en vertrouw dat na elk van dit soort momenten je er sterker uit komt. Na dit moment heb jij meer antwoorden en is je leven veranderd. Achteraf kun je zien wat dit jou gebracht heeft, wat het jou geleerd heeft en welke volgende stappen er voor je klaar staan.

 

Heb jij zelf ook een transformerende periode gehad en wil je deze delen, dan nodig ik je uit om hieronder in de reactie jouw verhaal te delen. Jouw verhaal kan voor iemand anders precies zijn wat ze op dit moment nodig hebben. 

 

- Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.