Wat is Ho'oponopono?

Gepubliceerd op 16 februari 2023 om 07:00

Wat is ho'oponopono? Zo'n vaag ritueel dat mensen schijnen te gebruiken om los te laten. Om te kunnen vergeven en dan ineens gelukkig zijn. Het lijkt een groot raadsel, maar laat ik je vertellen dat dat reuze mee valt. Ho'oponopono is simpelweg een manier om innerlijk werk te doen. Om met die dagelijkse blokkades, patronen en gedachten aan de slag te gaan die jou tegen houden om echt gelukkig te zijn. 

Hoe kun je dit Hawaïaanse ritueel nu gebruiken? Wat is het? En wat doet het voor en met je? In dit artikel leg ik dit aan je uit. Om even alle oordelen en overtuigingen hierover uit de wereld te helpen. Stel jezelf eens open voor dit interessante ritueel en wie weet wat het voor je doet. Niet geschoten is altijd mis toch?

 

De oorsprong van ho'oponopono

Laten we bij het begin beginnen. Ho'oponopono is van oorsprong een Hawaïaans ritueel dat gebruikt werd binnen families om ruzies en vetes op te lossen. Dit ging gepaard met eigen ceremonies die hierbij pasten. Dit ritueel gaat al duizenden jaren terug. Ho'oponopono is een state of mind, een filosofie, een methode waarmee je je leven kunt verrijken. 

Na verloop van tijd kwam Morrnah Simeona. Zij was een sjamaan en praktiseerde de Ho'oponopono methode. Zij gaf de methode dusdanig vorm dat iedereen dit kon gaan gebruiken. Het was niet langer nodig om dat alleen met je familie te gebruiken. Je kon dit ritueel zelf gebruiken, vanuit jezelf zonder daar anderen voor nodig te hebben. 

Morrnah gaf trainingen en één van haar leerlingen was dr. Hew Len. Hij is degene die Ho'oponopono nog bekender maakte en het wereldwijd verspreidde. Misschien ken je het verhaal wel dat hij werkzaam was op een psychologische afdeling in een strafinrichting. Binnen een paar jaar waren alle gedetineerde een complete transformatie doormaakten.

ho'oponopono ritueel

Het personeel van de afdeling werd ontslagen, omdat er simpelweg geen gevangen meer waren. Het enige dat hij gebruikte was het ho'oponopono ritueel. Hij sprak geen enkele gevangenen zoals een psycholoog dat normaal gesproken zou doen. Hij gebruikte alleen maar de vier zinnen van de methode en veranderde de energie en sfeer zo enorm. De gevangene en het personeel veranderden. Ze namen verantwoordelijkheid voor zichzelf en hun leven. Bijna niet te geloven, maar dit is dus echt gebeurd.

Ho'oponopono de methode

Goed dat is allemaal leuk, maar wat is het dan? Ho'oponopono bestaat uit vier zinnen. Met deze vier zinnen neem je de volledige verantwoordelijkheid over alles wat en dat in jouw leven nu aanwezig is of is geweest. Dat klinkt simpel toch?

Helaas lopen daar al veel mensen op vast. Want hoe kan je nou verantwoordelijk zijn voor alles wat er in je leven gebeurt?! Gelukkig hoef je op die hoe vraag helemaal geen antwoord te hebben. Probeer je nu eerst open te stellen voor de mogelijkheid dat dit zo zou kunnen zijn.

Ons leven bestaat uit herinneringen. Die herinneringen herbeleven we continue in ons leven. Ook de niet leuke en negatieve herinneringen. Het punt is dat je deze gaat vergeven, lief gaat hebben en rust in kunt vinden. En dat is waar de Ho'oponopono methode je mee helpt. Je gaat niet iemand anders vergeven. Je gaat jezelf vergeven.

Het helpt je jezelf volledig te vergeven en lief te hebben.

De vier zinnen van ho'oponopono

Het spijt me

Vergeef me, alsjeblieft

Ik hou van je

Dank je wel

Dit zijn de vier zinnen die je gebruikt. Het is de bedoeling dat je deze zinnen naar jezelf toe uitspreekt. Je hebt het dus tegen jezelf. Vergeving, houden van jezelf en dankbaar zijn is namelijk een innerlijk proces. Je kunt deze vier zinnen voor iedere situatie en voor ieder gevoel en emoties gebruiken. 

Hoe werkt ho'oponopono

Ben je boos op iemand? Ben je teleurgesteld dat je die baan niet hebt gekregen? Heeft iemand je gekwetst? Ben je verdrietig om welke reden dan ook? Gebruik de vier zinnen en je energie zal veranderen. Wanneer je energie veranderd, veranderen ook je gedachten en je acties. Begrijp je niet hoe het werkt, geloof mij dan als ik zeg dat het werkt. 

Het is een innerlijk proces. Je hoeft niemand te vergeven die jou pijn heeft gedaan. Je vergeeft jezelf dat je deze herinnering bij je draagt en gaat hem loslaten. 

Wanneer je de vier zinnen in je hoofd hebt kun je ze overal voor gebruiken en op elk moment inzetten.

Voel je je boos, doet een collega vervelend tegen je, gedragen familieleden zich onaardig of voel je je geïrriteerd? Gebruik de vier zinnen.

Voel je je ongelukkig vanwege geld zorgen, woon je niet in de woonplaats of in het huis waar je graag wil wonen, vertoont je auto ineens mankementen of blijf je maar piekeren over hoe je uit een bepaalde situatie kunt komen? Gebruik de vier zinnen.

Vertrouw op het proces en ervaar wat het met je doet. Door je gedachten op te schrijven in je journal en daar de vier zinnen ook in op te schrijven maak je het zichtbaarder voor jezelf. Houd ook in je journal bij wat er allemaal met je gebeurt en wat er in je leven (heel subtiel) aan het veranderen is.

Ik ben benieuwd of deze methode je aanspreekt of dat je nu juist met je hoofd denkt dat dit natuurlijk nooit kan werken. Ik zou zeggen probeer het eens uit. Je komt deze methode namelijk niet voor niets tegen. Eenmaal in je leven, zal het terug blijven komen. Eenmaal getriggerd door Ho'oponopono wil je er meer over weten en meer over leren. 

Lees hier boeken over, oefen er mee en laat de wonderen je leven maar binnenstromen. 

Ik heb de zinnen voor je uitgeschreven. Wat ze betekenen en wat er mee bedoeld wordt. Gewoon in Jip en Janneke taal. Duidelijk en praktisch. Je kunt ze hier gratis downloaden.

Vier Zinnen Hooponopono
PDF – 29,7 KB 46 downloads

«   »