Hoe ga je om met hooggevoelig en introvert zijn

Gepubliceerd op 4 oktober 2021 om 06:00

Je anders voelen, graag alleen zijn, niet bij elk feestje willen zijn en het liefst spendeer je tijd met jezelf. Hooggevoelig en introvert zijn kan een hele sterke combinatie zijn, maar dat voelt vaak niet zo. Meestal geeft het meer stress, onzekerheid en twijfel dan je zou willen. Het maakt je leven ingewikkelder en verwarrend, omdat je niet begrepen wordt en je je regelmatig alleen voelt. 

Tijd om jezelf beter te gaan begrijpen, zodat jij gaat inzien dat hooggevoelig en introvert zijn juist een hele sterk combi kunnen zijn waardoor je meer van je leven gaat genieten.

Wat is hooggevoelig zijn?

Hooggevoelig zijn wil zeggen dat jouw zintuigen en zenuwstelsel scherper zijn afgesteld. Je bent gevoeliger voor prikkels om je heen, voelt energie sterker aan en kan je goed verplaatsen in een ander. Andere delen graag hun verhaal met je en vragen je om advies. 

Als jij een kamer binnen loopt dan voel jij de sfeer in de kamer haarfijn aan. Ook als je met iemand aan het praten bent voel jij hoe het met die persoon gaat en of ze liegen of niet.  Jouw lichaam en geest zijn gevoeliger en dat kun je ook merken aan de reactie op voeding bijvoorbeeld. Zowel letterlijke voeding als in eten, maar ook geestelijke voeding zoals boeken lezen en kennis opdoen. 

hooggevoel en introvert

Wat houdt introvert zijn in?

Introvert zijn wil zeggen dat jij graag op jezelf bent, rust fijn vind en oplaad door alleen te zijn. Je richt je graag op je zelf en op je innerlijke wereld. Je denkt diep na over dingen, houdt vaak niet van klets praatjes en bent eerlijk en oprecht.  Je vind rust fijn en houd er van om je een dagje terug te trekken.

Je houdt niet van oneerlijkheid, een overkill aan prikkels, drukke omgevingen zoals feestje en kermis en kan slecht tegen onrecht. 

Tips om er zelf mee om te gaan

Lange tijd dacht ik dat ik gewoon verlegen was en dat het zo hoorde dat ik voor iedereen zorgde om me heen. Ik hield niet van sociale dingen en ik was liever thuis dan op pad. Ik kon uren nadenken en piekeren over hoe ik de problemen van andere kon oplossen en deed altijd extra mijn best om er voor te zorgen dat iedereen zich fijn voelde. Ik paste me feilloos aan, zodat ik erbij hoorde en niet opviel.

Dat ik hooggevoelig en introvert ben is wie ik ben. Het heeft me jaren gekost om het zo te kunnen zien, maar het is een opluchting om het nu zo te ervaren. 

  1. Leer accepteren wie je bent. Het zijn eigenschappen die bij jou horen en jij mag van ze gaan houden. 
  2. Ga oefenen met het herkennen van de signalen die jouw lichaam en geest afgeven op het moment dat jij overprikkeld bent of je voelt dat je je ineens terug wil trekken. Wanneer je het herkent kun je er iets mee doen op dat moment. En dat geeft jou goud in handen om hiermee om te gaan.
  3. Jij bent niet de enige. Er zijn zoveel mensen, ook in jouw omgeving, die hooggevoelig (20% van de bevolking) en introvert (een derde van de bevolking!) zijn. Praat er over met de mensen die je dierbaar zijn, zodat zij beter begrijpen hoe het voor jou werkt. Ze hoeven het niet te snappen om te respecteren dat het zo is. Zij houden van je en het is aan jou om uit te leggen hoe jij in elkaar zit. 
intorvert en hooggevoelig zijn

4. Laat je weerstand los. Telkens wanneer jij jezelf verteld dat je niet zo moet aanstellen of dat je jezelf dwingt iets te doen dat niet goed voelt, ga je tegen je eigen natuur in. Stop met zo streng te zijn voor jezelf, stop met oordelen en stop met boos zijn hierover. Er is niets mis met jou en je hoeft je niet anders voor te doen. Jij bent jij met alles er op en er aan.

5. Je bent meer dan dit. Je hebt zoveel mooie eigenschappen en kwaliteiten, waaronder hooggevoelig en introvert zijn. Het hele pakketje maakt wie jij bent. Houd je niet van feestjes en kermissen, prima toch! Je houdt wel van een gezellige middag thee drinken met een vriendin of een middagje knutselen met je kind. 

 

Jouw hooggevoeligheid en introvert zijn brengen jou heel fijn. Zo ben jij een eerlijk persoon, liefdevol, zorgzaam en kun jij je goed verplaatsen in hoe een ander zich voelt. Mensen voelen zich gewaardeerd en gezien dankzij jou. Jij ziet dingen op een andere manier, die een ander niet ziet. Zo kun jij een mooie bijdrage leveren op je werk, thuis of met je familie.  

Jij kan je goed concentreren op dat wat jou bezig houdt. Je bent een goede luisteraar en vind het heerlijk om te observeren. 

En zo kan ik nog wel even doorgaan hoeveel positieve kanten het heeft. Belangrijker is dat jij het mag gaan ervaren. Natuurlijk heeft elke eigenschap een keerzijde en een minder leuke kant. Ook dat hoort er bij en mag je accepteren. Jij bent een compleet mens van binnen en van buiten, omarm het!

 

In de HSP spirit club geven we aandacht aan hoe jij je eigen energie goed in balans kunt krijgen, zodat je negatieve energie van buitenaf minder snel oppikt. Ook gaan we aan de slag met je spirituele kant, omdat ook dat er voor zorgt dat je sterker in je schoenen gaat staan. Je leert je oude patronen, gedachten en blokkades doorbreken en loslaten op een laagdrempelige manier. Wil je meer informatie kijk dan bij de HSP spirit academy en meld je aan.


«   »