Dit artikel is geschreven door Karin Coppens. Als Vitaliteitsspecialist, Coach en Behandelaar begeleid ze moeders met chronische, terugkerende of onverklaarbare klachten, zodat ze weer klachtenvrij en vol energie kunnen genieten van het gezin en het leven.
Hoe komt het toch dat je nog steeds klachten ervaart? Wat heb je allemaal al geprobeerd? Hoe kun je de cirkel nu eindelijk doorbreken en weer klachtenvrij, vol energie genieten van je leven?
Wanneer je op zoek gaat naar de oorzaak van jouw klachten en niet meer alleen naar de symptomen kijkt, dan kun je de klacht bij de bron aanpakken en oplossen. Na het lezen van deze blog heb je meer inzicht in de onderliggende oorzaken, kun je beter je eigen patronen herkennen en ben je een stap verder in het doorbreken van de vicieuze cirkel.

Je pijn heeft een doel
Pijn is een alarmsignaal van je lichaam en heeft één belangrijk doel: dat je leert van de pijn. Wanneer je chronische klachten hebt, dit zijn klachten die na 3 tot 6 maanden nog steeds niet weg zijn, heb je er blijkbaar niets van geleerd. Anders waren de klachten nu wel verdwenen. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen, omdat je tot nu toe niet de juiste acties ondernam.
Je hebt van alles geprobeerd, alleen merk je dat niets écht helpt. Je voelt je niet, onvoldoende, of maar tijdelijk beter. Op den duur ga je zelfs geloven dat het zo hoort, dat je er maar mee moet leven en dat er niets aan te doen is. Misschien heeft een specialist dit zelfs wel tegen je gezegd… Daar zit je dan met je klachten, vermoeidheid of spanning waar je niet van af komt en die behoorlijk veel invloed hebben op je geluk en je leven. Terwijl het echt anders kan! Jij kan weer de vrouw, moeder, partner en/of vriendin zijn die klachtenvrij en vol energie kan genieten van haar gezin en het leven.
Verder kijken dan de symptomen
Zoals ik al eerder benoemde: het doel van pijn is er iets van leren. Tot nu toe heb je echter nog niet geleerd wat je nodig had om van je klachten af te komen. Je zal dus echt moeten leren luisteren naar je lichaam. Wanneer een moeder naar mij toe komt met langdurige, chronische of onverklaarbare klachten, vind ik het daarom ook belangrijk om te luisteren naar haar héle verhaal en niet alleen te kijken naar de symptomen. Want…
“Als je de onderliggende oorzaak gevonden hebt kun je die aanpakken
en eindelijk een oplossing vinden voor je klachten.”

Zes factoren die je gaan helpen
Er zijn 6 factoren die een grote invloed hebben op het zelf-herstellend vermogen van jouw lichaam: stress, immuunsysteem, ademhaling, slaap, beweging en voeding. Deze factoren zijn sterk met elkaar verbonden. In deze blog ga ik dieper in op de factor stress. Welke relaties hebben stress en dan specifiek onderdrukte emoties en belemmerende overtuigingen op het in stand houden van jouw klachten? Hoe kun jij deze pijnlijke cirkel doorbreken?
De connectie tussen je lichaam en je ‘Mind’
In je brein zit het limbisch systeem. Dit systeem is betrokken bij de opslag en verwerking van herinneringen en emoties. Je kunt het zien als 3 luchtbellen. In de eerste bel zitten je lange termijn herinneringen opgeslagen. In de tweede bel zitten de bijbehorende emoties en in de derde bel zit je reactie op deze emoties.
Stel je voor… Als kind lag je op een avond in bed en wilde heel graag nog iets vertellen aan je ouders. Je ouders vonden dit alleen geen goed idee want het was bedtijd. Nu lijkt dit niets ‘ernstigs’, maar als kind kreeg je het gevoel dat er niet naar je geluisterd werd. Je werd voor jouw gevoel ‘niet gehoord’.
In deze situatie heb jij als kind een negatieve emotie gekoppeld en er de betekenis aan gegeven ‘Ik word niet gehoord’. Dit zorgde ervoor dat jij een vecht of vlucht gedrag liet zien. Je trok je misschien terug of ging juist in de aanval. Dit is een logische reactie voor jou als kind om jezelf te beschermen.
Doordat deze patronen toentertijd een basis hebben gelegd in je limbisch systeem zorgen deze herinneringen er onbewust voor dat je in de vecht of vlucht modus komt wanneer je voor jouw gevoel ‘niet gehoord’ wordt. Wanneer bijvoorbeeld je partner even geen tijd heeft om naar jouw verhaal te luisteren, roept dit dezelfde emoties en ‘vecht-vlucht’ gedrag op als vroeger.
Waarom worden klachten in stand gehouden of komen ze terug?
Wanneer je negatieve onderdrukte emoties ervaart en in de vecht-vlucht modus zit, wordt jouw actieve zenuwstelsel extra geprikkeld. Je komt in de ‘aan’ stand. In de ‘aan’ stand gaan je hartslag en ademhaling omhoog, je spieren komen op spanning, je lichaam verbruikt extra energie en de spijsvertering vertraagd. Je lichaam is klaar om te vechten of vluchten. Op het moment dat deze overprikkeling lang duurt kun je je vast voorstellen dat dit fysieke klachten kan geven. Denk aan pijnklachten zoals rugpijn, schouderklachten, nekpijn of hoofdpijnklachten, maar ook energieproblemen, een kort lontje, slaapproblemen of bijvoorbeeld darmklachten.
Zolang je de belemmerende overtuigingen en de onderdrukte emoties niet bij de bron aanpakt, kunnen je fysieke klachten op ieder moment weer terugkomen of in stand gehouden worden.

Wat ga jij nu doen?
Heb jij het gevoel dat je al heel lang ‘aan’ staat? Bewust zijn is het allerbelangrijkste. Herken je negatieve emoties en het gedrag dat je laat zien. Zie ze als een leermoment. Erken dat ze er zijn en mogen zijn. Daarna kun je her besluiten om een ander gedrag of reactie te laten zien. Dit kan je helpen om patronen te doorbreken.
Als vitaliteitsspecialist kijkt ik verder dan de symptomen/pijnklachten. Naast stress, komen bij al mijn behandelplannen ook de factoren immuunsysteem, ademhaling, slaap, beweging en voeding uitgebreid aan bod. Door deze factoren bij de bron aan te pakken zorgen we ervoor dat je lichaam en ‘Mind’ weer in balans is.
Wil je meer weten en jouw eigen verhaal in kaart brengen? Wil je weer klachtenvrij en vol energie genieten van je gezin en je leven?
Kijk dan op www.karincoppens.nl en neem contact met me op.
Liefs,
Karin Coppens • Health & Mindset coach