Hoe ga je om met kritiek van je familie

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 06:00

Goed bedoelde meningen en adviezen vliegen je om je oren en de ene na de andere opmerking over hoe jij het beter zou kunnen doen komen voorbij. Ze bedoelen het goed, maar alles wat ze zeggen staat haaks op hoe jij het eigenlijk wilt doen. Jij voelt gewoon hoe je het zou willen, zelfs al vinden je ouders en andere familieleden dat je het niet goed doet. Want dat is vaak de boodschap die we erbij voelen wanneer we te horen krijgen dat je het beter anders kunt doen. Wat ze eigenlijk zeggen is dat je het moet doen zoals zij het deden. 

Kritiek

De meningen en adviezen die je te horen krijgt kunnen aanvoelen als kritiek. Kritiek op hoe jij je kind opvoed, op de keuzes die maakt en hoe jij de dingen in je leven doet zoals jij ze doet. Laten we voorop stellen dat je familie het goed bedoelt. Ze hebben het beste met je voor en willen niets anders dan dat het goed met je gaat. 

Het punt waar de wrijving ontstaat is waar jij en je familie andere opvattingen hebben over opvoeden, keuzes maken en je leven leven. En daar gaat het vaak mis. 

Jullie denken over dingen anders. Waar je familie vindt dat je rechtsaf moet gaan, voel jij dat je linksaf wilt gaan. En wat doe je dan? Ga je op je eigen gevoel af of luister je naar de je familie en doe je toch maar wat zij zeggen. Die keuze is helemaal aan jou.

Ik ken de worsteling hierin en graag geef ik je een oefening over hoe jij kunt gaan beslissen wat voor jou werkt en hoe jij het wel wil. 

kritiek van je familie

Waarom zij vinden dat je het moet doen zoals zij zeggen

Je familie, je ouders, broers en zussen, tantes enzovoort hebben allemaal hun eigen verhaal. Zij vinden iets omdat zij hun eigen verhaal geloven en vertrouwen. Zij hebben al een kind opgevoed. Zij hebben jouw leeftijd al gehad. Zij hebben die ervaring al gehad. Zij hebben ieder hun eigen reden om jouw hun goedbedoelde adviezen en meningen te geven. Maar weet het volgende!

Zij hebben geleerd van hun familie en van daar uit hun leven gekozen. Dat kan zijn dat zij het exacte pad lopen zoals hun ouders dat liepen. Dat kan zijn dat ze hier en daar het anders wilde doen, maar niet durfden. Dat kan zijn dat zij jou hebben opgevoed zoals hun eigen ouders dat ook deden. Oftewel zij hebben gekozen om het zo te doen. Zij hebben gekozen om het vanuit hun verstand te doen of hun eigen gevoel te volgen. Sommige dingen doen zij hetzelfde en andere misschien weer niet. 

Je familie wil je behoeden voor fouten die zij al gemaakt hebben. Zij willen het beste voor je. Zij houden van je en willen dat jij veilig bent. Mijn vader zei altijd dat ik niet dezelfde fouten hoefde te maken, dus kon ik maar beter luisteren en doen wat hij nu zou doen. Ik steigerde al als ik die zin weer hoorde en ging er meteen radicaal tegenin. Nu weet ik dat dit inderdaad goedbedoeld is en dat het niet zo werkt voor mij. 

Je familie is je familie. Jij bent jij. 

Iedereen moet zijn of haar eigen fouten maken, ook jij en ook jouw kind. Van die fouten leer je immers en groei je als persoon. Wanneer jij klakkeloos het advies van iemand volgt en je gaat op je bek, wie geef je dan de schuld? Precies, je geeft jezelf de schuld. Want je zal het wel niet goed gedaan hebben en niet nauwkeurig genoeg geluisterd hebben hoe je het moest doen of wat je moest kiezen. 

Als jij het pad van je familie volgt dan kom je natuurlijk ook dezelfde situaties en ervaringen tegen. En hoe hard iemand je ook probeert je te behoeden van diezelfde fouten, je gaat ze maken.  Je herhaalt namelijk op deze manier het leven van je familie alleen dan in jouw leven. Onbewust doen we dat allemaal. Ook dit is dus niet fout. Ik liep ook het pad van mijn familie mee en deed precies dezelfde ervaringen op als mijn ouders deden. Weliswaar in een moderner jasje, maar het kwam op hetzelfde neer. Het wordt interessant op het moment dat je dit in de gaten gaat krijgen. Want daar kun jij het verhaal namelijk gaan veranderen en een nieuwe weg ontdekken in hoe je met de kritiek om kunt gaan wanneer je je eigen keuzes gaat maken.

Omgaan met de kritiek van je familie en luisteren naar jezelf

Allemaal leuk en aardig dacht ik destijds, maar hoe ga ik dan om met de kritiek die ik krijg als ik dus keuzes wil maken vanuit mezelf. Want dat is namelijk wat je wil gaan doen. Je kunt natuurlijk boos worden en de discussie keer op keer aangaan met je familie. Je kunt je zeggen dat je er klaar mee bent en ze zich nergens mee moeten bemoeien. Maar word je daar echt gelukkig van. Ik denk het niet, en daarom geef ik je een oefening waar jij mee verder kunt. Zodat je vanuit je eigen gevoel gaat leven, zelfs als je familie daar kritiek op heeft.

Pak je dagboek er bij of je journal en een fijne pen. Ga er voor zitten en begin met het beantwoorden van de onderstaande vragen.

   1. Wie komt er als eerste bij je op waar je dit in herkent?

Wie zegt altijd tegen jou hoe je moet opvoeden, dat je strenger moet zijn, dat je een fulltime baan moet zoeken, dat je nou eens een leuke vent moet gaan zoeken enzovoort. Wie is het die het bloed onder je nagels vandaan haalt en altijd ongevraagd advies of een mening naar je hoofd slingert.

  2. Wat zegt die persoon tegen jou? 

Welke zinnen raken jou en herhalen zich continue in je hoofd. Wat brengt jou steeds weer aan het twijfelen of je het wel goed doet.

  3. Wat zou jij willen en wat zou er gebeuren als je dat deed?

Misschien ben je inmiddels wel vergeten er zelf over na te denken, des te meer reden om er bij stil te staan. Want wat wil jij. Hoe wil jij je kind opvoeden. Wat voor werk wil jij doen en hoeveel uur wil jij werken? Hoe wil jij daten of misschien wel helemaal niet. Hoe en wat wil jij.

  4. Je kunt nu kiezen en waar kies je voor?

Op elk moment kun jij opnieuw kiezen. En als jij nu het ene kiest dan mag je later het andere kiezen. Je mag je bedenken en je mag je opnieuw afvragen of dit is wat jij wil of dat dit is wat zij willen. Kies gewoon en kies opnieuw als je dat wil.

  5. Wees duidelijk naar je familie. 

Je mag tegen je familie zeggen dat je het niet op prijs stelt en er geen gesprek meer aan wilt besteden. Schrijf eens op wat je zou kunnen zeggen als je jezelf in zo'n "goedbedoeld advies" situatie bevind waar je je niet fijn in voelt. Zo heb je alvast een paar reacties klaar staan die je kunt zeggen als het weer zover is.

  6. Neem afstand als dat nodig is

De mensen die jou op dit moment alleen maar negativiteit bezorgen kun je beter even op pauze zetten. Je hoeft niemand te bannen uit je leven, maar kijk wel even serieus naar de mensen om je heen. Wie geven je twijfel en onzekerheid en wie moedigen je aan en steunen je? Neem (tijdelijk) afstand van de negatieve mensen en spendeer meer tijd met de positieve mensen. Zodra je meer vertrouwen in jezelf en je eigen keuzes gaat voelen, kun je altijd weer toenadering zoeken.

  7. En als laatste. Stel jezelf de vraag "Staan zij in mijn schoenen?". 

Niemand leeft jouw leven en niemand heeft het recht om over jouw leven te beslissen. Jij mag doen waar jij je goed bij voelt. Jij mag kiezen wat jij leuk en fijn vindt. Het is jouw leven. En dus vraag jezelf eens af of je familie in jouw schoenen staan. Het antwoord daarop is altijd nee. Nee zij leven niet jouw leven. En ook al willen zij graag hun fouten goed maken door ze naar jouw leven over te hevelen, het is jouw leven en jij leeft jouw leven zelf. 

Doe altijd wat goed voelt voor jou

Vanuit je eigen gevoel keuzes maken is het beste wat je kunt doen. En ook al maak je nu nog maar 1% vanuit je eigen gevoel keuzes is het al goed. Je bent op weg. Je bent bewust dat het anders mag. Het gevoel dat je krijgt wanneer je leven lekker loopt, struggles ook weer voorbij gaan, en je samen met je kind aan het genieten bent van het leven dat jij ingericht hebt is magisch. 

 

- Liefs Karin

leven vanuit je intuitie facebook groep

Gratis Facebook groep om met gelijkgestemden moeders meer te gaan leven vanuit je intuïtie.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.