Tijdbesparende tips voor single moeders – en stiekem ook voor alle andere moeders

Gepubliceerd op 17 mei 2020 om 06:00

Handige tips van onze gastblogger Petra Niesten. Zij is professional organizer en heeft speciaal voor Miss Karin - Single Power Moms dit artikel geschreven met tijd besparende tips voor jou. Veel lees plezier!

 

Toen ik gevraagd werd om een gastblog te schrijven voor single power mom Karin Schrijver, was het eerste wat ik dacht: ‘Hmm, maar ik ben zelf geen alleenstaande moeder. Wat kan ík als professional organizer voor tips geven aan alleenstaande moeders?’ De tweede gedachte was aan een scène uit de film ‘Sex and the City 2’ waarin Charlotte en Miranda in de bar ongeveer het volgende gesprek hebben:

Charlotte: “Being a mother is hard, how do the women without help do it?”

Miranda: “ I have no f***ing idea. To them!” (waarna ze de glazen heffen op alle single moeders)

Om een beter idee te krijgen van waar alleenstaande moeders vooral tegen aan lopen op het gebied van opruimen en organiseren, ben ik dus wat gaan rondvragen in mijn omgeving. Ik kreeg veel leuke reacties, waaronder ‘Het is een stuk minder rommelig zonder man in huis’. Maar één ding werd al heel snel duidelijk: het grootste probleem voor álle moeders is tijdgebrek. Natuurlijk wil je wel een opgeruimder huis, een minder drukke agenda en beter voor jezelf zorgen, maar hoe dan?

Tijd besparende tips Petra Niesten

De kunst is om te leren om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan. Mijn tips om dat te leren, vind je hier onder.

Tip 1: Track je tijd en identificeer de tijd verspillers

Noteer eens de hele dag door wat je gedaan hebt en voor hoe lang. Je krijgt zo een heel duidelijk beeld van waar je werkelijk je tijd aan besteedt. Dit is een stukje bewustwording. We hebben vaak geen idee hoe lang sommige dingen die we doen werkelijk duren. Hierdoor plannen we veel te veel in te weinig tijd of schuiven we juist dingen voor ons uit omdat we denken dat ze veel tijd kosten terwijl ze eigenlijk binnen een paar minuten gedaan zijn.

Door een dag lang bij te houden waar je je tijd aan spendeert, krijg je ook een goed beeld van hoeveel tijd je verspilt op een dag. Hoe vaak en hoe lang zit je op je telefoon? We kennen het allemaal wel: je gaat even snel kijken naar het weerbericht en een half uur later zit je op YouTube te kijken naar een papegaai die ‘happy birthday’ zingt. Zeker hilarisch, maar je bent onbedoeld een half uur kwijt geraakt. Maar je telefoon is niet de enige bron van tijdverspilling. Hoeveel tijd ben je dagelijks kwijt aan het zoeken naar spullen? Hoeveel tijd ben je kwijt met reizen? Met wachten?

Tip 2: Gedraag je alsof je de meest luie moeder bent die er bestaat

Een van mijn favoriete quotes: ‘Organized people are just too lazy to look for things’. Dat ben ik namelijk: super lui. In vaktermen noemen we dat efficiënt. Doe dus alsof je mega lui bent en vraag jezelf constant af hoe je iets sneller, beter, of zelfs helemaal niet kan doen. Hoe zorg je ervoor dat je niet elke dag hoeft te koken? Door dubbele hoeveelheden te koken en altijd een maaltijd in de vriezer te hebben. Hoe zorg je ervoor dat je ’s morgens niet loopt te zoeken naar je sleutels, portemonnee en schoolformulieren? Door een vaste plek te creëren bij de voordeur waar je deze zaken bewaart. Hoe zorg je ervoor dat je niet continu aan het rijden bent van hot naar her? Door taken te combineren: Glas weg brengen of een brief op de post doen kan ook onderweg vanuit school of werk.

Tip 3: Lijstjes en planners

Zorg ervoor dat je één overzicht hebt van alle taken die nog gedaan moeten worden. Of je kiest voor papier of digitaal hangt af van je persoonlijke voorkeur. Kijk kritisch naar je takenlijst en stel vast: wat heeft prioriteit en wat kan wachten? Wat kun je uitbesteden of zelfs helemaal laten zitten? Zijn er taken die je kunt combineren? Om ervoor te zorgen dat taken worden uitgevoerd, plan je ze in. Kijk elke zondagavond vooruit naar de week en elke avond naar de volgende dag. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bonustip: Plan ook tijd voor jezelf in! En neem die afspraak met jezelf ook serieus. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je kinderen zorgen.  

Tip 4: Stop met alles zelf te (willen) doen

Kinderen kunnen vaak al veel meer zelf dan dat wij ze laten doen. Geef ze de kans om zelf hun speelgoed opruimen, hun kamer schoon te maken, boterhammen te smeren en hun schooltas in te pakken. En ja, dat duurt in het begin (frustrerend) lang. Maar hoe vaker ze het doen, hoe sneller het gaat. En ja, als jij zelf stofzuigt doe je dat wél onder de bank en in het hoekje achter de tv. En dat brengt me bij tip 5.

Tip 5: Leg die lat eens wat lager

Je huis hoeft er niet zo perfect uit te zien als bij die moeders op Instagram. En een snelle maaltijd met boontjes uit de vriezer kan ook heel voedzaam zijn. Wij moeders zijn er een ster in om ons te vergelijken met anderen en daardoor van alles te moeten van onszelf. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, accepteer goed genoeg.

Wil je graag meer rust, ruimte en overzicht in je leven maar weet je niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Als professional organizer kan ik jou daarbij helpen! Wil je graag kennismaken en kijken wat ik voor jou kan betekenen? Plan dan een gratis en geheel vrijblijvend intake gesprek in. Ga voor meer informatie naar www.learn2organize.nl

Learn2organize is ook te vinden op Instagram en Facebook.

 

Learn2organize biedt Professional Organizing / Opruimcoaching op lokatie in Velsen e.o. Daarnaast biedt Learn2organize Virtual Organizing in heel Nederland. Learn2organize is opgericht door Petra Niesten. Zij is opgeleid door de LOI tot Professional Organizer en door Clutterbug tot Certified Organizational SpecialistTM. Tevens is zij aangesloten als aspirant lid bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Petra richt zich met name op het ondersteunen van werkende moeders; vrouwen die alle ballen in de lucht proberen te houden en behoefte hebben aan meer rust, ruimte en overzicht. Belangrijke waarden die zij hanteert zijn: praktisch, empathisch, doelgericht, met aandacht en respect, eerlijk, positief, relativerend en met humor.

Petra Niesten

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.