Vijf boeken voor jouw hooggevoelige kind

Gepubliceerd op 20 mei 2020 om 06:00

Wanneer je kind hooggevoelig is, is het fijn om dit ook op haar of zijn eigen niveau bespreekbaar te maken.  Er zijn veel situaties waar je kind mee kan worstelen en die veel prikkels opleveren. Hoe fijn is het dan om je kind handvatten te geven en herkenning te geven door middel van boeken. In dit artikel deel ik vijf boeken met je waar je hooggevoelige kind baat bij heeft en waar jij ook tips in vindt. 

Deze boeken staan in mijn eigen boekenkast en heb ik in de loop der jaren met Robin gelezen of zelf gelezen. Zo kreeg ik een beter beeld wat er bij hem speelde en hoe ik hem hierin kon steunen. Voor Robin was het fijn om herkenning en erkenning in deze boeken te lezen, zo voelde hij zich minder anders en kon hij het meer omarmen in plaats van boos op worden. 

Sommige boeken zijn echt om voor te lezen en andere boeken kan je kind zelf lezen. Pak het boek er bij waar jouw kind om dat moment behoefte aan heeft. Goed daar gaan we met de vijf boeken die ik je aanraad voor jou en jouw hooggevoelige kind.

boeken voor hooggevoelige kinderen
boeken tip hsp

Chris P. Bacon My life so far van Len Lucero en Kristina Tracey.

Dit is een engels talig boek en wellicht denk je nu dat verstaat mijn kind toch niet. Nou reken maar dat je kind begrijpt waar dit boek over gaat ook al verstaat hij of zij geen woord engels. De illustraties zijn namelijk heel mooi gemaakt en beschrijven precies het verhaal dat jij voorleest. 

Het gaat over een varkentje dat anders is dan andere varkentje. Het varkentje, Chris P. Bacon, heeft wee achterpootjes die niet werken. Een lieve dierenarts neemt het varkentje in huis en bedenkt een oplossing waardoor het biggetje zich toch kan gedragen als elk ander varken. 

Het boek verteld het verhaal van dit varkentje, dat ook echt bestaat en dus op waarheid gebaseerd is. Het laat zien dat anders zijn ook hele mooie dingen met zich mee brengt. Dat anders zijn uniek is en dat je daarmee andere kunt inspireren. 

Een fijn boek dat luchtig en grappig verteld dat anders zijn een mooie kwaliteit is. 

langmuts is een held

Langmuts is een held

Dit boek en alle andere boeken van Langmuts is een absolute aanrader voor kinderen die niet weten hoe ze moeten omgaan met prikkels en de emoties die hierbij komen kijken. 

De kabouter Langmuts laat emoties zien die jouw kind ook heeft. Zo is Langmuts in dit boek verdrietig en begrijpt hij niet waarom hij niet net zoals alle andere kabouters is. 

Zijn vrienden helpen hem in te zien dat hij juist hele mooie kwaliteiten en eigenschappen heeft die de andere kabouters niet hebben. Hij is van meer waarde dan hij zelf had bedacht. 

In het boek worden ook herkenbare situaties verteld, waar je kind zich in zal herkennen, maar waar jij misschien nog niet aan gedacht aan. Deze hebben meer impact dan je had ingeschat en dit boek helpt ook jou om je kind beter te begrijpen.

Achter in het boek vind je nog extra tips en uitleg over hooggevoelig zijn.

Het boek Langmuts is een held is slechts één boek uit een reeks boeken waarin Langmuts allerlei situaties bespreekbaar maakt. 

Happy Relax Kids van Marneta Viegas

Dit boek mag zeker niet ontbreken. Want met dit boek ga je samen met je kind knuffelen, kletsen en knutselen. Echt een doe boek waar je veel quality tijd met je kind kunt gaan doorbrengen. Weet je niet zo goed wat nu leuk is om te doen, dan biedt dit boek je heel veel ideeën en tips.

Samen feeën stof maken, leren over affirmaties en mediteren. Maar ook een geluksdoosje maken, hoe je positief kunt zijn en je beter kunt concentreren

Happy Relax Kids is een boek voor de leeftijd van 6 t/m 12 jaar en leuk om samen te doen, maar ook kan je kind alleen dingen doen die in het boek staan.

hsp boekentips

Relax Kids sprookjesmeditaties voor kinderen van Marneta Viegas

In dit boek vind je allerlei meditaties die makkelijk en praktisch toepasbaar zijn. Allerlei herkenbare sprookjes die jij als ouder kunt voorlezen en je kunt van kan ontspannen. Een heerlijk momentje voor het slapen gaan of in de middag wanneer de prikkels al hoog op lopen. 

Het boek geeft meteen ook een mooie aanleiding om al die sprookjes voor te gaan lezen, zodat je kind zich helemaal ontspannen bij de meditaties die jij daarna voorleest.

Het boek heeft mooie illustraties die je voor het lezen van de meditatie met je kind kunt bekijken. Dit versterkt de verbeeldingskracht en het inlevingsvermogen van je kind. Zo kan je kind optimaal genieten van de rustgevende en grappige teksten die jij voorleest. 

Het vrolijke eendje louise hay

Het vrolijke eendje van Louise Hay

 

In dit boek laat het eendje zien hoe je als kind meer van jezelf gaat houden en jezelf accepteert zoals je bent. De spiegel wordt letterlijk gebruikt, want daar vind je de persoon die altijd bij je is. 

Op een leuke en speelse manier wordt het verhaal verteld over Loesje en het gele eendje. Wanneer ze elkaar ontmoeten is het eendje niet zo vrolijk en zelfs verdrietig. Loesje laat het eendje zien hoe hij zichzelf als beste vriend kan gaan zien.

Een boek met vrolijke illustraties en de moeite waard voor als je kind zich verdrietig voelt en zich zelf even niet zo leuk vindt.

Dit waren dan alweer vijf boeken die ik je aanraad voor jou en jouw hooggevoelige kind. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke en interessante boeken hierover die je samen met je kind kunt lezen. Veel kinderen vinden het heerlijk om voor gelezen te worden, het is dan ook een mooi moment voor jullie samen. 

Geniet van lezen en van voorlezen. Mijn zoon houdt zelf helemaal niet van lezen, maar voorlezen vond hij heerlijk. Ik ben benieuwd welke boekentips jij nog zou willen toevoegen. Laat ze hieronder in een reactie achter, zo kunnen anderen mama's daar weer ideeën en inspiratie uit halen. 

-Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.