Hoe maak je een altaar?

Gepubliceerd op 10 juni 2020 om 06:00

Een altaar klinkt je misschien iets te spiritueel of zweverig, maar geloof me dat kan ook anders. Je eigen altaar maken is namelijk vooral heel leuk en zinvol. Je kan het zo spiritueel maken als je wilt. Maar een altaar is naar mijn mening gewoon een plek waar je tot rust komt en even tijd voor jezelf neemt. 

Wil jij ook een altaar in je eigen huis creëren, lees dan dit artikel waarin ik je een paar praktische tips geef. 

 

altaar diy

Waar begin je mee?

Als eerste ga je bedenken waar in huis jij een plekje kunt maken voor jezelf. Een plek die fijn voelt, veilig voelt en waar je met rust gelaten wordt. Want ja wanneer jij even tot rust wilt komen, zijn rond rennende kinderen of hongerige huisdieren niet echt handig. Dus waar in huis is er een plek voor jouw altaar.

Dan ga je bedenken welke spulletjes er bij en op jouw altaar komen te staan. Zijn dat edelstenen, kaarsen, veertjes die je gevonden hebt of een foto van een dierbare (herinnering). Je kan zoveel of zo weinig spullen verzamelen als je wilt. Wanneer je eenmaal je altaar klaar hebt, zal je merken dat na een tijdje sommige dingen niet meer zo leuk zijn en andere dingen juist wilt toevoegen.

Sta ook stil bij wat je met je altaar wil. Is dat een plek waar je rustig bij wilt gaan zitten, een plek waar je wil mediteren of een is het plek met dierbare en mooie herinnering die je gewoon een mooie plek wilt geven. Geen enkel altaar is namelijk het zelfde en dat maakt jouw altaar zo mooi en speciaal. Het is jouw plekje in huis met liefde gemaakt voor dat gene waar jij het voor wilt gebruiken. 

hoe maak je een altaar

Ik heb verschillende kleine altaartjes in huis, met verschillende intenties. Eentje voor mooie edelstenen, een andere met een foto van mijn overleden moeder en een altaar waar ik mediteer en me even helemaal kan afsluiten in mijn eigen bubbel. Het altaar waar ik mediteer staat op mijn slaapkamer. Dat is voor mij een veilige en rustige plek waar ik ongestoord kan zitten en zijn. Ik instrueer zoonlief als ik daar ga zitten en hij weet dat er dan een niet storen policy geldt (met uitzondering van nood situaties uiteraard). Ik heb hier een oude dekenkist van mijn moeder gebruikt en daar allerlei items aan toegevoegd die voor mij speciaal zijn en mij een goed en rustig gevoel geven. Met een herinneringen van mijn moeder, kaarsen en mooie edelstenen heb ik bewust gekozen voor dingen die mij dat zen gevoel geven.

De andere plekjes zijn in mijn woonkamer en die staan random in huis. Kleine altaartjes die, waar ik langs loop, mij een fijne energie geven en even een glimlach doen geven. Creëer dus voor jezelf wat jij nodig hebt. Wat vind jij leuk en waar wordt jij blij van. Een altaar is persoonlijk en niet 13 in een dozijn. Er zijn geen spirituele regels die jij per se moet opvolgen. Het enige dat je hoeft te doen is naar je eigen gevoel luisteren.

diy altaar maken

Doe het lekker zelf - DIY

En dan is het tijd om je altaar echt vorm te gaan geven. Zet op jouw gekozen plekje een mooi tafeltje, een kast of zoals in mijn geval een dekenkist neer als basis voor jouw altaar.

Misschien heb je wel een mooi kleedje, kandelaar of bord dat je dierbaar is, plaats die dan op de basis van je altaar. Leg alle items die je verzameld hebt op je altaar en neem er je tijd voor. Je hebt geen haast en maak er een mindful moment voor jezelf van. Je bent aan het creëren dus laat die creatie rustig stromen.

Wanneer iets niet op een goede plek ligt of staat dan voel je dat en verander je het net zolang tot dat het wel goed voelt voor jou. Dat kan meteen in het moment dat je hier mee bezig bent, maar het kan ook dat je dit op een later moment pas voelt. 

Laat het lekker los dat het perfect moet zijn. Een altaar is altijd perfect zoals het is. 

Ga nu lekker aan de slag en maak een plekje in huis waar jij gewoon blij van wordt. Meer hoeft het niet te zijn, gewoon een plekje. Het altaar dat jij maakt zal je regelmatig willen gebruiken of soms tijden niets mee doen. Alles ik prima hierin. Jouw altaar staat nu klaar voor jou en klaar voor wanneer jij daar klaar voor bent. Geniet van het proces en van het creëren. Dit is ook tijd voor jezelf maken en bewust bezig zijn met je intuïtie. Geniet er voor al van.

- Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.