De betekenis van de zeven chakra's

Gepubliceerd op 14 juni 2020 om 06:00

Wellicht, of heel waarschijnlijk, heb je wel eens van het begrip chakra's gehoord. Vaak wordt dit meteen samen gezien met zweverig gedoe. Als je bekend bent met energie en dat je lichaam uit energie bestaat, dan begrijp je vast dan chakra's ook energie zijn. Aangezien energie niet zweverig is, maar gewoon een natuur wetenschap, is een chakra evenmin zweverig.

De chakra's worden in verschillende vormen uitgelegd en gezien. In dit artikel houdt ik de new age kijk hierop aan. Dat wil zeggen de manier waarop chakra's vooral nu bekend zijn. Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent "wiel". Je kunt de chakra's dan ook zien als energie wielen in je lichaam. 

De meest bekende chakra's zijn de zeven chakra's in je lichaam. Boven en onder je fysieke lichaam lopen de chakra's door, maar daar ga ik in dit artikel niet verder op in. De zeven chakra's in je lichaam zijn dus energie wielen die daar jouw energie draaiende houden. 

betekenis van de chakra's

De zeven energie wielen van ons lichaam beschrijf ik hier verder voor je. Na het lezen hiervan zul je begrijpen dat het interessant is om hier meer aandacht aan te geven. Wanneer er namelijk een chakra, wiel, te actief is of verstopt is merk je dit aan hoe je je voelt. Gelukkig kan je hier zelf al het een en ander aan doen. 

Het eerste chakra, Muladhara

Wordt ook wel het wortel of basis chakra genoemd  en deze vind je net onder je stuitbeen. Dit chakra verbind je lichamelijk met de aarde. Het staat voor stabiliteit, energie en veiligheid. De kleur van het wortel chakra is rood.

Wanneer je je wat wiebelig voelt, onzeker of duizelig is het goed om je te wortel chakra bewust te verbinden met de aarde. 

Het tweede chakra, Swadhisthana

Dit is het sacraal chakra. Deze bevindt zich ter hoogte van het heiligbeen. Dit chakra geeft je verbinding aan met je eigen sensualiteit, seksualiteit, plezier en sociaal gedrag. De kleur van het sacraal chakra is oranje.

Voel je eenzaam of ben je bang om mensen toe te laten in je leven dan mag je aan dit chakra aandacht geven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de kleur oranje in je kleding aan te trekken of een oranje edelsteen bij je te dragen.

Het derde chakra, Manipura

Deze bevindt zich ter hoogte van je navel. Deze ken je misschien beter als het zonnevlecht chakra. Het derde chakra staat in verbinding met kracht, persoonlijkheid, en vastberadenheid. De kleur van het zonnevlecht chakra is geel.

Voel je je onzeker over jezelf, machteloos of komt de perfectionist in je naar boven neem dan even aandacht voor je zonnevlecht chakra. Draag geel vandaag, kies een gele edelsteen of visualiseer de zon of een gele kleur rond om je navel.

Het vierde chakra, Anahata

Deze wordt ook wel het hart chakra genoemd. En zoals deze zelf al zegt bevindt zich deze rond om je hart. Dit chakra verbind de onderste drie chakra's met de bovenste drie chakra's. Hier bevind zich de energie van liefde, acceptatie, compassie en oprechtheid. De kleur van het hart chakra is groen. Maar ook de kleur roze wordt hier ook mee geassocieerd. 

Merk je dat de boosheid omslaat naar verbitterdheid, voel je je slachtoffer van een situatie of ben je jaloers op anderen, dan mag je aandacht geven aan je hart chakra. Leg je handen op je hart en haal drie keer diep adem in en adem flink uit. Laat daarna je ademhaling zakken naar een ontspannen en rustige ademhaling. Luister naar de gedachten en gevoelens die bij je omhoog komen en omring jezelf met een groene of roze kleur.

zeven chakra betekenissen

Het vijfde chakra, Vishuddha

Dit chakra bevindt zich ter hoogte van je keel. Dit chakra is beter bekend als het keel chakra. Het keelchakra staat voor communicatie, expressie, creativiteit en inspiratie. De kleur (licht) blauw past bij dit chakra.

Wanneer je moeite hebt met jezelf uit te spreken, je stem niet durft te laten horen of je onbegrepen voelt dan is het keelchakra een plek waar je aandacht aan mag geven. Stel jezelf vragen waarom je niet je eigen waarheid durft uit te spreken of waarom mensen niet begrijpen wat je te vertellen hebt. 

Het zesde chakra, Ajna

Dit is het derde oogchakra en bevind zich op je voorhoofd, tussen de wenkbrauwen in. De energie van het derde oogchakra is intuïtie, meditatie en vertrouwen. De kleur van het derde oogchakra is indigo blauw. 

Het zevende chakra, Sahasrara

Het zevende chakra is het kruinchakra. Deze bevind zich boven op je hoofd. Dit chakra heeft de energie van spiritualiteit, kennis, vervulling, verlichting  en bewustzijn. De kleur is paars/violet.

Je chakra's zijn dus best interessant om eens beter te bekijken. Misschien herken je wel een aantal genoemde punten of vind je het gewoon leuk om meer over te weten te komen. Hopelijk heeft dit artikel je al wat op weg geholpen. Laat me weten wat je nog niet wist of juist wilt weten over dit onderwerp.

- liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.