Vijf gewoontes voor gelukkige single moms

Gepubliceerd op 17 juni 2020 om 06:00

In de loop der jaren heb ik een aantal nieuwe gewoontes ontwikkeld die ik graag met je wil delen. Want zonder deze gewoontes voelde ik me vaak somber, verdrietig en bleef ik in mijn slachtoffer rol zitten. Terwijl dat de bedoeling helemaal niet is natuurlijk. Het is juist de bedoeling dat jij je gelukkig voelt en gevuld met energie. 

Een aantal dingen zijn belangrijk om naar te kijken, want wat voor de ene persoon geldt, geldt niet per se ook voor de ander. In dit artikel deel ik vijf gezonde gewoontes met je die jou gaan helpen naar meer geluk. Per gewoonte geef je natuurlijk je eigen draai er aan, want zoals gezegd niet alles werkt voor iedereen. Lees verder en bekijk welke vijf gezonde gewoontes jij vandaag nog kunt gaan oppakken.

Een gewoonte heeft tijd nodig om te settelen en je nieuwe normaal te worden. Geef jezelf dan ook tijd om aan deze gewoontes te wennen. Geef niet meteen op na een paar dagen of weken. Het heeft tussen de 18 en 254 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je begrijpt dat iets dus niet met een paar dagen of weken al natuurlijk voelt. 

Gewoonte 1. Ontspanning

Een van de meest belangrijke gewoontes is zorgen voor voldoende ontspanning. Als moeder zijnde is dat niet altijd even eenvoudig, want je staat 24/7 aan. Voor je kind, voor je werk, voor je familie en vrienden enzovoort. 

Maar zij hebben niks aan je als jij met enorme wallen en onder hoge spanning rond loopt. Vind een hobby, sport of iets anders waar je ontspannen van wordt. En plan daar dan ook letterlijk tijd voor in. Jawel schrijf in je agenda op wanneer je tijd neemt voor ontspanning. Regel een oppas als dat nodig is. Dat is hoe belangrijk ontspanning is.

Geen idee wat jou ontspanning geeft? Dan is dit nu een mooi moment om dat te gaan onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie, fietsen, wandelen, een creatieve bezigheid. Het kan echt van alles zijn, als het jou maar in ontspanning brengt. En als je weet at niet werkt, kun je gaan kijken naar wat wel werkt.

 

gezonde gewoonte

Gewoonte 2. Slaap

En dan natuurlijk slaap. Je lichaam heeft nu eenmaal rust nodig en slaap helpt je daar bij. Ook helpt slaap je de dag te verwerken, je lichaam vertraagt letterlijk even en je ziel laat de mooiste dromen aan je zien. Je hebt slaap nodig.

Per persoon is het aantal uren verschillend, maar test eens uit na hoeveel uur slaap jij als vanzelf wakker wordt. Ga op een vast tijdstip naar bed en zet geen wekker. Doe dit een aantal dagen of een week en schrijf op hoe laat je uit jezelf bent wakker geworden.

Kijk terug en je zult zien dat er een gemiddeld aantal uur per nacht nodig is voor jou. Ga je daar aan houden en slaap zoveel als jouw lichaam nodig heeft. Slaap doet wonderen.

Gewoonte 3. Goede voeding en water drinken

Een andere belangrijke gewoonte is jezelf van goede brandstof voorzien. En met goede brandstof bedoel ik de voeding die je eet en het drinken dat je drinkt.

Je hebt minimaal 2 liter water per dag nodig, naast thee en koffie. Laat frisdranken, sappen en ranja (liefst ook light producten) staan en kies voor water met een schijfje citroen of sinaasappel. 

Dan heeft je lichaam ook voeding nodig waar het goed op draait. Wil niet zeggen dat je nooit meer een frietje of pizza mag eten. In tegenstelling zelfs, maar wat vooral belangrijk is om te leren luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Geen enkel dieet is goed voor je lichaam. Wat wel werkt is luisteren naar je lichaam.

goed voor jezelf zorgen

Gewoonte 4. Beweging

Je lichaam, geest en ziel hebben beweging nodig. Je hele staat van zijn veranderd namelijk op het moment dat jij letterlijk in beweging gaat komen. En ook hier is super belangrijk dat je iets gaat doen waar je blij van wordt. Er zijn zoveel sporten te bedenken, maar ook wandelen en dansen is beweging. Begin met een half uur per dag een wandeling maken en kijk eens wat dat voor je doet na een paar weken. 

Volhouden is hierin belangrijk, omdat dit een gewoonte moet worden. Het moet gewoon gaan worden en als vanzelf in je planning gaat passen. Dit heeft tijd nodig. 

Als ik naar mezelf kijk dan was ik hier niet zo goed in, zeg maar gerust slecht in. Ik had een hekel aan bewegen en geen enkele sport maakte me blij. Tot dat ik het vanuit een ander oogpunt ging bekijken. Ik wist dus wat ik niet leuk vond en van daaruit ging ik kijken naar manieren van bewegen die me wel leuk leken. Uiteraard komt er dan allerlei weerstand tevoorschijn, oftewel beren op de weg. Maar wanneer je daar doorheen kunt gaan kijken kom je echt op vormen van bewegen die jij wel leuk gaat vinden. 

Elke ochtend (nou ja bijna elke ochtend ;-)) begin ik de dag met de yoga zonnegroet. In het begin voelde dat mega onwennig, voelde ik me een houten klaas en ging ik als een robot van de ene beweging naar de andere. Maar na een paar weken merkte ik dat het soepeler ging en dat er meer flow in kwam. Ik kreeg er zowaar schik in

Vind dus jou manier van bewegen waar je blij van wordt. Zo houdt je het ook echt vol en lang genoeg om er je nieuwe gewoonte van te maken.

gewoonte voor alleenstaande moeders

Gewoonte 5. Maak tijd voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling

De belangrijkste, al zijn ze allemaal belangrijk, nieuwe gewoonte die jij je eigen mag gaan maken is tijd maken voor persoonlijk en voor spirituele ontwikkeling.

Beide zijn namelijk belangrijk, omdat het je op verschillende levels laat groeien en ontwikkelen.

In de afgelopen tien jaar heb ik aan beide evenveel aandacht gegeven en dat bleek de gouden combinatie te zijn. Mijn lichaam en geest hebben vooral persoonlijke ontwikkeling nodig, en mijn geest en ziel hebben spirituele ontwikkeling nodig. 

Denk aan boeken lezen, workshops volgen, challenges mee doen online, cursussen en trainingen volgen en ook moodboards maken en mediteren. 

Het maakt echt het verschil tussen maar wat aanklooien en de dagen door komen, en je bewust worden van wie je bent en leven vanuit je eigen hart. 

Met deze vijf gewoontes ga jij je leven zoveel leuker, vrolijker en gelukkiger maken. Bedenk voor jezelf hoe jij dit kunt gaan inzetten in je leven en laat me weten waar jij vandaag nog mee aan de slag gaat!

- liefs Karin

Gratis lid worden van de besloten community!

Deze groep is speciaal voor alleenstaande moeders die willen leven vanuit hun hart en intuïtie, zodat je met zelfvertrouwen gaat opvoeden, werken en genieten!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.