Glutenvrije appeltaart

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 07:00

Deze heerlijke appeltaart heeft nog een beetje extra liefde nodig en ik ga hem nog verder perfectioneren. Maar hij is te lekker om niet te delen met je. En daarom hierbij mijn recept voor een appeltaart die glutenvrij is en lactose- en melkvrij.

Dit heb je nodig voor het deeg:

175 gram flora boter

200 gram bruine basterdsuiker 

1 zakje vanillesuiker

400 gram witte bloem (Doves)

1 eetlepel bakpoeder

snufje zout

1 geklutst ei

Dit heb je nodig voor de vulling:

5 grote appels

1 eetlepel kaneel

scheutje citroensap

2 eetlepels tapioca meel

3 eetlepels abrikozenjam

glutenvrije appeltaart

En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

We beginnen met het deeg, want dat gaat straks nog even in de koelkast koelen. Meng alle ingrediënten zoals genoemd voor het deeg met elkaar, behalve de helft van het geklutste ei. Bewaar deze voor later. Zorg dat de boter koud is. Je kunt met de hand kneden of dit de mixer voor je laten doen. Wanneer het deeg een compacte en stevige bol vormt, pak je het in houdbaarheidsfolie in en leg het in de koelkast om te koelen (dan rolt het straks makkelijker).

Schil vervolgens de appels en snij ze in kleine stukjes van ongeveer 1 cm. Meg er de kaneel doorheen en voeg het citroensap toe. Meng alles goed en schep er dan de tapioca meel doorheen. Dit zorgt er voor dat het vocht van de appels beter wordt opgenomen en de bodem niet zacht wordt. Zet dit mengsel even apart.

Pak een springvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Klem dit eenvoudig vast door het bakpapier op de bodem van de springvorm te leggen en er daarna de ring omheen te klemmen. Bestrijk de zijkant van de springvorm met een beetje plantaardige boter.

Neem het deeg uit de koelkast en bestuif je aanrecht blad en deegroller met een beetje witte bloem. We gebruiken ongeveer 2/3 van het deeg voor de bodem en voor de zijkant. Leg de rest aan de kant. Dit is voor de stroken boven op de appeltaart.

Rol het deeg uit tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Bekleed hiermee eerst de bodem en daarna de zijkanten. Mocht je iets te kort komen, dan neem je wat van het apart gelegde deeg. Als de vorm bekleed is dan verdeel je de abrikozenjam over de bodem van de taart. Daarna kan het appelmengsel in de vorm gestort worden. 

Rol het overgebleven deeg uit en snijd er stroken van van ongeveer 1 cm breed. Leg deze als een raster over de appels heen (zie foto)

Bestrijk nu het raster en de randjes van de appeltaart met de rest van het geklutste ei en strooi nog wat basterdsuiker over de taart heen.

De taart gaat voor 60 minuten in de oven. Laat hem afkoelen en maak de ring voorzichtig los van de boem. Gebruik een mes om de rand los te maken, mocht deze nog wat vast blijven zitten.

 

Ik heb al verschillende appeltaarten op in mijn leven, maar deze is echt verrukkelijk! Geniet er van!

glutenvrije appeltaart

Maak jij deze taart ook, tag ons dan op Instagram. Ik vind het fantastisch om te zien wat jij bakt! Tot ziens, Karin.