Hoe begin je een blog?

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 06:00

Hou je van schrijven en heb je passie waar je niet over uit verteld raakt. Dan is bloggen misschien wel iets voor jou. Hoe begin je aan je bloggen wat moet je doen om je blog te starten. Dat is waar ik je in dit artikel meer over vertel, zodat jij vandaag nog kunt starten met jouw blog.

Waarom wil je bloggen?

Uit ervaring kan ik je vertellen dat bloggen heel leuk is. Het is heerlijk om te schrijven en je gedachten op papier te laten verschijnen. Een pluspunt is dat je er ook nog andere mensen mee kunt helpen en raad kunt geven als je dat wil. Je kunt delen waar jij het over wilt hebben en dat maakt bloggen erg leuk. 

Denk niet dat je meteen rijk gaat worden van bloggen. In eerste instantie schrijf je omdat jij het leuk vindt om iets te delen. Dat kan zijn voor je bedrijf en naamsbekendheid als expert zijnde of je hebt een leuke hobby die je graag met de wereld wilt delen. Wanneer je een groter bereik krijgt kun je er geld mee gaan verdienen door advertenties te plaatsen en gesponsorde content te schrijven. Schrijf je voor je bedrijf dan gaat  jouw ideale klant je vinden via je expert blogs.

Blog vooral om dat je het leuk vindt. Ik heb lange tijd lopen worstelen met bloggen en hoe ik dat nu wilde doen. Ik ging allerlei richtingen op en had soms geen idee waarom en waarover ik nog aan het schrijven was. Nu heb ik een betere focus en weet ik weer wat ik zo leuk vind aan bloggen. 

blog tips

Nu weet ik dat er veel moeders zijn die graag hun liefde voor koken, passie voor handwerk en andere interessante hobby's willen delen, maar geen idee hebben hoe ze dat moeten doen. Daarom heb ik besloten om daar deze blog aan te wijden, zodat jij gemakkelijk de eerste stappen kunt gaan zetten naar jouw eigen blog.

Onderwerp

De eerste vraag die je jezelf gaat stellen is over welk onderwerp wil je gaan bloggen? Door jezelf een paar vragen te stellen komt er vanzelf een onderwerp uit. 

Waar wordt jij heel blij van?

Wat deed je als kind al graag?

Waar kun je uren over praten?

Bekijk je antwoorden en kijk of je een rode draad kunt vinden hierin. Het is handig als je gaat bloggen over een onderwerp waar je zelf veel van weet en enthousiast over bent. Misschien heb je weleens gehoord dat je vooral van je passie je werk moet maken. Dat is leuk natuurlijk, alhoewel niet noodzakelijk. Zelf streef ik er naar om vooral te doen waar ik blij van wordt.  Maar goed terug naar je passie,  wat is je passie dan? Nou dat is eigenlijk dat waar jij heel blij van wordt, veel van weet en je heel enthousiast van wordt.

Hoe vaak ga je bloggen

Nu lijkt schrijven je leuk en heb je een onderwerp waar je over kunt blijven vertellen. Dan is het ook belangrijk om consistent te gaan zijn. Ga bij jezelf na hoe vaak jij jezelf kunt toewijden aan het schrijven van een blog.

Hoe veel tijd heb je nodig voor het schrijven van een blog?

Hoe vaak wil je een blog online zetten?

Je kunt natuurlijk zo vaak of zo weinig plaatsen als je wilt. Maar het is wel verstandig om met regelmaat een blog online te zetten. Zo weten je lezers waar ze vanuit kunnen gaan en bouw je vertrouwen op. 

Waar ga je over schrijven

Schrijf zoveel mogelijk onderwerpen op als je kunt waar je over kunt schrijven binnen jouw hoofdonderwerp.  Pak een schrift en maak daar je blog content schrift van. Begin met 40 ideeën op te schrijven waarover je kunt gaan schrijven. Kom je niet aan 40 ideeën dan is dit niet het beste onderwerp om over te gaan schrijven. Wanneer je iets namelijk heel leuk vindt, heel blij van wordt en enthousiast over bent kun je eindeloos veel ideeën bedenken. 

Schrijf al je ideeën eens op en kijk hoever je komt.

Start je blog

Je hebt nu een onderwerp, je weet hoe vaak je een blog online gaat zetten en waar je over gaat schrijven. Dan is er nog een belangrijke laatste stap en dat is je blog op starten online. Oftewel het maken van een website en je blogs gaan schrijven.

schrijven in je eigen blog

Je kunt op verschillende website hosts je blog starten. Het is geheel aan jou waar jij je fijn bij voelt. Google op het zoekwoord 'start blog website' en je vind verschillende aanbieders. 

Ben je technisch en hou je er van om dit uit te vogelen dan kun je in Wordpress zelf een website bouwen.

Er zijn ook tal van websites waar je een kant en klaar template kunt gebruiken. Je kunt kleuren en lettertypes gemakkelijk naar je eigen smaak aanpassen en is eenvoudiger in gebruik. De website die ik je aanraad is JouwWeb. Let wel ik ben geen expert op het gebied van websites bouwen, dit is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Vanuit mijn ervaring is dit een makkelijke en eenvoudige manier om een website te maken en bij te houden. Je kunt beginnen met een gratis versie en als je verder wilt dan kun je overstappen naar een pro pakket met eigen domeinnaam (zoals www.karinschrijver.com

Ga lekker aan de slag met het bouwen en creëren van je website en begin met schrijven. Plan schrijftijd in maak je blogs af met eigen afbeeldingen of gratis afbeeldingen uit bijvoorbeeld Canva. Je kunt niet zomaar afbeeldingen van anderen gebruiken in verband met auteursrechten, en op Canva vind je gratis afbeeldingen die je wel mag gebruiken.

 

Veel plezier

En heb vooral veel plezier bij het delen van alles wat met jouw passie te maken heeft.  Laat hieronder jouw blog achter, zodat we die kunnen vinden.

- liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

yolanda
2 jaar geleden

test