Jezelf weer belangrijk genoeg vinden en waar moet je beginnen

Gepubliceerd op 12 februari 2020 om 06:00

JIJ BENT DE BELANGRIJKSTE PERSOON OP JOUW AARDE
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Inderdaad! Als jij jezelf niet de aller belangrijkste persoon vind, wie gaat dat dan wel vinden? En dat is waar je mag beginnen als het gaat om jezelf weer goed genoeg vinden.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jij hebt een boodschap. Jij hebt iets bij te dragen. Jij bent hier niet voor niks. Jij maakt de wereld een stuk mooier. Jij bent hier op aarde. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jij bent namelijk het eerste voorbeeld voor je kind(eren). En welk voorbeeld ga jij geven?! Die van alles aan de kant zetten voor anderen. Die van alles doen voor een ander. Die van geen tijd voor zichzelf maken. Die van doen wat anderen willen van je. Die van je gedragen als de rest van de kudde.

Blog zelfliefde

Jij ziet wel alle mooie eigenschappen in je kind en de potentie die je kind heeft. Je ziet ook dat hij of zij hier iets moois te brengen heeft. Jij doet er alles aan om je kind te helpen waar je maar kan, zodat het kan groeien en doen wat hij of zij leuk vindt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als je dat nou ook eens voor jezelf gaat doen. Wat een wereld van verschil zal dat maken! Jij gaat groeien, doen wat je leuk vindt, genieten van je eigenschappen en jij gaat hier iets moois op aarde brengen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zodat jij jouw nr 1 prioriteit bent en jouw kind dit van jou leert! En voor zichzelf op gaat komen, durft te kiezen vanuit zijn of haar hart en vertrouwt op zijn of haar eigen gevoel.

Waar begin je in hemelsnaam om jezelf weer goed genoeg te vinden, zodat jij inderdaad de belangrijkste persoon in je leven gaat worden?

Je begint bij het begin. Het is niet moeilijk, het is een keuze. Elke dag mag jij opnieuw de keuze maken hoe jij jouw leven wilt leven. Wie er belangrijk zijn. Wat jij wilt doen. Wat je vooral niet wilt doen. En ook waar verlang jij naar. Kies wat voor jou nu, op dit moment, het belangrijkste is. 

Is dat echt die verjaardag waar je als een berg tegen op ziet? Is dat echt voor de zoveelste keer je bankrekening bekijken en er somber van worden? Is dat met je kindje spelen terwijl je gedachten ergens anders zijn? Is dat wat je nu aan het doen bent echt het belangrijkste wat je nu te doen hebt?

Stop eens even en ga voelen waar jij nu behoefte aan hebt. Wat kun jij nu doen waar je heel blij van wordt. En dat is wat je nu gaat doen. En of dat nu een dutje doen is, naar die verjaardag gaan is of je besluit de rest van de dag met een boek op de bank te hangen. Het is allemaal goed, als dat is waar jij nu behoefte aan hebt. 

Door jezelf voorop te stellen en jezelf af te vragen of dit bijdraagt aan jouw geluk, ga je jezelf belangrijk genoeg vinden om er naar te luisteren. Weet dat dit ook een proces is en dat je nog vele malen een 'verkeerde' keuze zal maken (al bestaat zoiets natuurlijk niet). Als je dat kunt zien dan ben je al halverwege. 

Eén van de dingen die je zal gaan ervaren is schuldgevoel.

Je voelt je schuldig omdat je iets niet doet waar een ander wel blij van wordt. Je voelt je schuldig, omdat je op de bank zit met je boek en je kind loopt te jengelen om aandacht. Je voelt je schuldig, omdat je lekker met je kind door het bos wandelt, terwijl je eigenlijk op die ene verjaardag had moeten zitten. Je voelt je schuldig, omdat jij gewend bent alles te geven aan anderen, en nu iets aan jezelf aan het geven bent.

Wen er maar aan zou ik bijna zeggen. Schuldgevoel komt omdat je denkt dat je iets moet doen voor een ander, dit vervolgens niet doet, en je het gevoel krijgt dat je iemand tekort doet, boos maakt of teleursteld. 

Denk jij nou echt dat die verjaardag niet door gaat, omdat jij er niet bent. Denk jij dat je kind op wonderlijke wijze ineens nooit meer zal jengelen als jij continue op zijn of haar lip zit met aandacht. En denk jij nou echt dat de wereld stopt met draaien als jij er niet genoeg energie aan geeft. Nee precies, je begrijpt best dat dit onzin is. Dus is schuldgevoel ook helemaal niet nodig. 

De mensen om jou heen, inclusief jouw kind(eren), zijn gewend van jou dat jij er bent voor hen. Jij hebt ze geleerd dat dit zo is. Aan jou nu de taak om ze te leren dat het vanaf nu iets anders zal gaan. Dat jij nu eerst jezelf aandacht en energie geeft, juist zodat zij meer van jou kunnen krijgen als je bij ze bent. Want dan kies je er bewust voor, omdat het jou blij maakt. En dat maakt hun nog blijer, omdat jij volledig bij ze bent omdat jij er ook echt wilt zijn.

Zie jij jezelf als nr 1 prio of kies je nog vaak voor een ander? Deel het hieronder in een reactie en laat mij weten hoe jij hierin staat.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.