Wat moet je allemaal regelen bij een scheiding?

Gepubliceerd op 15 januari 2020 om 06:00

Wat moet je allemaal regelen bij een scheiding?

Wanneer je in een scheiding terecht komt moet je een heleboel dingen regelen. Meer dan je wellicht bedacht had en dat kan best overweldigend zijn. Daarom geef ik je hier een lijst met zaken waaraan je moet denken bij het regelen van een scheiding. 

Feit is dat je in een scheiding ligt. Feit is dat je hier verdrietig, boos en/of opgelucht over bent. Hoe dan ook, nu is het belangrijk om jullie scheiding op een goede manier te regelen. 

Naast alle emoties, boosheid en verwarring zijn er praktische zaken die gedaan en geregeld moeten worden. Zo kom je wellicht voor de beslissing te staan of je weer moet gaan werken of meer moet gaan werken, hoe krijg je je financiële plaatje rond en moet je nu wel of niet een advocaat in de arm nemen? Zie je door de bomen het bos niet maar? Laat me je op weg helpen met onderstaande to do list en tips.

 • Advocaat of mediator; Ben je nog on speaking terms met je ex dan ik zou altijd proberen om samen naar een mediator te gaan. Deze handelt namens jullie beide en doet haar/zijn best om voor jullie beide een eerlijk scheidingsconvenant op te stellen. Zeker als er kind(eren) in het spel zijn is het belangrijk om samen op een goede manier uit de scheiding te komen. Een mediator helpt jullie op weg om een omgangsregeling op papier te krijgen, jullie convenant op te stellen, kinder- of partneralimentatie vast te stellen en de scheiding naar de rechtbank te sturen. Is er op geen enkele wijze communicatie mogelijk met je ex, dan is een eigen advocaat de optie voor jou. Alle contact loopt dan via je advocaat en de advocaat van je ex. Dit is vaak een langdurig proces, langer dan via een mediator.
 • Omgang met kind(eren); In eerste instantie zou ik adviseren om er samen uit te komen. Kijk samen wat handig en haalbaar is, bekijk het vanuit een praktisch oogpunt en stel altijd je kind als prioriteit. Wat is goed voor je kind, waarbij voelt jullie kind zich goed en sta open om hier flexibel in te zijn. Elk kind is anders en reageert anders op een scheiding van de ouders. Blijf goed kijken wat jullie kind nodig heeft. In overleg kun je altijd de omgangsregeling wat aanpassen of schuiven met dagen en uren, mits je kind hier baat bij heeft. Het gaat niet om jullie, het gaat om jullie kind! Kom je hier echt niet samen uit, laat dan de mediator of advocaat hierin bemiddelen. Je wilt voorkomen dat je in een vechtscheiding beland en je kind hier midden in staat. Je kind zal hier altijd de dupe van zijn. Probeer dat altijd te voorkomen. 
 • Verdeling van spullen en onroerend goed; Bij een scheidingsconvenant hoort ook een verdeling van jullie  gezamenlijke boedel. Hierin maakt het wel uit of je in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd. Heb je huwelijkse voorwaarden dan staat er al het een en ander op papier beschreven. Van hieruit verdeel je wat er nog niet beschreven staat. Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd dan is alles van jullie samen, schulden, spaargeld, de inboedel, de auto('s), levensverzekeringen, hypotheek enz. Je mediator of advocaat heeft een format hiervoor of google even en je vind verschillende voorbeelden van verdelingspapieren.
 • Woonruimte; Waar ga jij wonen? Dat is een belangrijke vraag die je jezelf moet gaan stellen. Hebben jullie een huurwoning of een koopwoning samen. Ga na bij de woningbouwvereniging of het huis omgezet kan worden naar één van jullie, en zo ja kan die persoon (jij of je ex) de huur zelfstandig betalen. Heb je een koopwoning dan zal je ook moeten gaan uitzoeken of één van jullie wil en kan blijven wonen in dit huis. Dit kun ja navragen bij je hypotheek verstrekker of financieel adviseur. Er moet gekeken worden of jij voldoende inkomen hebt om de hypotheek te dragen en of de ander uitgekocht moet gaan worden. Laat je hierover goed adviseren. Ben jij degene die een andere woning moet gaan zoeken, dan raad ik je aan om zo snel mogelijk een inschrijving bij de woningbouwvereniging te regelen en daarbij een urgentie aanvraag te doen. Iedere gemeente en woningbouwvereniging hebben hier hun eigen regels voor, dus vraag deze goed na. Eventuele andere mogelijkheden zijn; intrekken bij familie, privé huren of een woning kopen.

Dit zijn de vier eerste en meest praktische zaken waar je naar moet gaan kijken als je in een scheiding terecht komt. Daarna komt er nog een lijst met dingen waar je aan moet denken en die geregeld moeten worden. Ben je er klaar voor, daar komt ie.

 • Verzekeringen nakijken en e.v.t. opzeggen of wijzigen
 • Bank rekeningen (betaal, spaar- beleggingsrekeningen) splitsen
 • Adreswijzigingen versturen
 • Baan zoeken (mocht je nog geen werk hebben) of uitkering regelen
 • Gesprek op je werk aanvragen (leidinggevende op de hoogte brengen, e.v.t. meer uren aanvragen.)
 • Kinderopvang  of school (verhuis je naar een andere woonplaats, veranderen je werkdagen en het op de hoogte brengen van de scheiding bij de leidsters/mentor)
 • Toeslagen aanvragen bij de belastingdienst/overheid
 • Overzichtelijk maken van je financiën (kasboek, inkomsten, uitgaven, sparen, onverwachte uitgaven)
 • Belastingaangifte (zolang jullie nog getrouwd zijn en in het jaar dat jullie officieel gescheiden zijn, is het handig om samen aangifte te doen. Zo komt er niemand voor onverwachte aanslagen te staan.)
 • Je naamswijziging doorgeven aan dezelfde lijst als je adreswijzigingen naar toe gaan 
 • Verhuis plan maken (zie ook woonruimte)

Tot zover de praktische zaken die geregeld moeten worden, en ik zal er vast nog wel een aantal vergeten zijn. Vul ze gerust aan hieronder in een reactie als jij nog zaken hebt die je mist in de lijst hierboven. Vraag familie of een vriendin om hulp als het je duizelt of je ergens niet uitkomt. Het kan enorm helpen als er iemand naast je staat. Als buitenstaander zien zij dingen soms net iets anders of denken ze nog ergens aan wat jij vergeten bent.

Wil je graag gelijkgestemde ontmoeten, je vragen kunnen stellen of je verhaal willen delen. Word gratis lid van de besloten Single Powermom community op Facebook.

Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.