Hoe doe je dat als alleenstaande moeder?

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 06:00

Dingen die voorheen zo makkelijk gingen, zijn ineens niet meer zo vanzelfsprekend en makkelijk als ze waren. Neem bijvoorbeeld even een boodschap doen of met een vriendin lunchen in de stad. En wat dacht je van 's avonds naar de sportschool gaan en na een lange dag werken moet je toch echt zelf een prakkie tafel toveren. 

Al met al veranderen er best wat dingen wanneer er alleen voor komt te staan als alleenstaande moeder. In dit artikel deel ik een aantal (herkenbare) en veel voorkomende situaties en dilemma's waar je niet zo snel bij stil staat tot dat je een alleenstaande moeder bent. Want hoe doe je dat?

 

Blog hoe doe je dat als alleenstaande moeder

Je kind is ziek en jij moet werken 

En daar komt het eerste schuldgevoel tevoorschijn. Want je moet werken en je kind is 's nachts ziek geworden, je hebt amper geslapen en je kind is veranderd van een levendige peuter naar een hoopje ellende. Hoe oud je kind ook is, het blijft een lastig dilemma. Je wilt bij je kind zijn als hij of zij zich niet lekker voelt. Je wilt voor je kind zorgen, zeker weten dat het genoeg drinkt en de hele dag samen knuffelen en in de gaten kunnen houden.

Hoe doe je dat?

Zodra je alleenstaande moeder wordt zijn er een aantal dingen waar je aan moet gaan denken, waaronder hoe je hiermee om wilt gaan. Zodra je kind koorts en/of diarree heeft mag het niet naar een kinderdagverblijf, school of peuterspeelzaal. Die optie valt dus af.

Wat je wel kan doen is het volgende.

Bespreek met de mensen in je omgeving, bijvoorbeeld je moeder, je zus of een goede vriendin of zij bereid zijn in noodgevallen op te passen op je kleine. Je weet op welke dagen jij zelf moet werken en kijk of er iemand is die op die dagen, in geval van nood, op kan passen zodat jij met een gerust hart kunt gaan werken. 

Wat je ook kunt doen is het bespreken met je baas. De meeste bazen begrijpen echt wel dat jij een werkende moeder bent en dus de zorg draagt voor je kind. Ik ga er van uit dat jij je baas ook hebt verteld dat je nu een alleenstaande moeder bent. Ga in gesprek met je baas en leg je situatie uit en kijk samen hoe jullie dit kunnen oplossen mocht het zich voor doen. En dan bedoel ik mocht het zich voordoen dat je kind ziek is en je hebt geen oppas (ja dat gaat gebeuren, vroeg of laat sta je voor deze keuze). Misschien kun je (onbetaald) zorgverlof krijgen voor een dag of voor zolang het nodig is. Je kan ook voorstellen een vakantiedag in te leveren of een andere dag er voor terug te werken. Er zijn mogelijkheden, maar een baas wordt niet graag voor het blok gezet. Overleg dus van te voren met elkaar, zodat je op het moment dat je kind de hele nacht ziek boven een emmer heeft gehangen jij met een gerust hart je baas kunt bellen dat je vandaag niet komt.

 

Blog wat doe je als je zelf ziek bent

Je bent zelf ziek

Ook dit moment gaat een keer komen. Gelukkig heb je nu niet te maken met een baas, want ziek is ziek en dus meld je je op je werk ziek. Maar er zal iemand moeten zorgen dat je kind uit bed komt, zich aankleed, naar school of opvang gebracht wordt en er moet gespeeld en gekookt worden. 

Hoe doe je dat?

Je zal verbaasd zijn tot hoeveel te in staat bent ook al ben je ziek. Jij hijst jezelf namelijk gewoon uit bed en zorgt ervoor dat je kind gewassen en gestreken op school of op de opvang verschijnt. Wat je vervolgens wel moet doen is als de sodemieter in je bed duiken zodra dat geregeld is. Ben je zelf niet in staat om naar school te rijden, bel dan een moeder in de buurt en die zal met alle liefde jouw kind ook mee nemen naar school. Desalniettemin zorg daarna dat je in bed gaat liggen en rust uit. Ga slapen, drink thee en kijk een foute film. Elk moment dat jij kunt pakken, om je lichaam rust te geven zodat het beter kan worden, moet je nemen.

Daarnaast ga je aan je kind uit leggen dat mama vandaag niet zo lekker is, zich ziek voelt en je vraagt of ze vandaag een beetje zelf kan spelen. Je kind voelt dat er iets niet klopt en als jij niets uitlegt, gaat je kind overreageren. Je kind snapt niet meteen dat jij ziek bent, dus gaat het zich anders gedragen. Aandacht is aandacht, ook al is dat niet waar jij op zit te wachten. Leg het dus uit, dat pas je natuurlijk aan aan de leeftijd van je kind. 

Kleine side note: Vertel er ook bij dat als mama vandaag even lekker kan uitrusten, je je morgen vast een stuk beter voelt. Je kind moet in geen geval gaan denken dat je ziek bent en dood gaat.  Je hebt geen idee hoe dat in het hoofd van een kind binnen komt en een eigen verhaal gaat krijgen. Maak dus duidelijk wat er aan de hand is, wees eerlijk en duidelijk.

Heb je echt zo te pakken dat je jezelf niet meer overeind krijgt, vraag dan om hulp. Bel je moeder, je zus, een vriendin of indien mogelijk je ex. Vraag of ze je kind een middagje mee kunnen nemen of een paar uurtjes met hem/haar kunnen spelen, zodat jij even op bed kunt slapen. 

 

De avondspits

Je hebt de hele dag gewerkt en dan staat de avondspits voor je klaar. En dan heb ik het niet over een file op de A2, maar de drukte bij jou in huis. In ieder huishouden is er een avondspits, single of niet. Maar het scheelt een berg als je dit met zijn tweeen kunt doen. En nu sta er in je eentje voor. Begin er maar aan, je moet eten koken, er moet nog even gespeeld worden, aan tafel eten (want dat hoort), dan douchen en naar bed met het spul.

Hoe doe je dat?

Als eerste mag je de druk er van af halen. Niemand verwacht dat jij een tovenaar bent, met je magische toverstokje zwaait en iedereen ligt keurig in bed te slapen. Nope, dat is niet de realiteit. De realiteit is dat deze uurtjes een chaos kunnen en zullen zijn. Je kind(eren) willen aandacht, ze hebben honger en jij wilt eigenlijk alleen maar met ze knuffelen en rust aan je hoofd. Goed daar ga je dus een middenweg in vinden, jazeker dat is mogelijk. 

Maak er teamwork van!

Je maakt voor jezelf een soort van plan hoe jij graag wilt dat het zou gaan. Plan ruim en houdt ruimte voor dingen die meer tijd kosten en langer duren. En dan betrek je je kind er bij. Laat hem of haar helpen, geef hem kleine taakjes zoals de borden op tafel zetten. Terwijl jij eten kookt, wijs je een veilig plekje aan voor je kind  in de keuken waar gespeeld kan worden met iets kleins. Na het eten plan je tijd in om samen te spelen, te lezen of een spelletje te doen. Van bedtijd maak je een gezellig feestje waar jullie allebei plezier aan beleven. Maak een planbord met stickers voor je kind waarop de stappen van het naar bed gaan staan. Douchen, tanden poetsen, pyjama aan, in bed, even kletsen, boekje lezen, knuffelen en slapen. 

 

Douchen, plassen & aankleden

Zodra je kind er is zijn dit geen vanzelfsprekendheden meer. Rustig douchen, even je mobiel checken terwijl je op de wc zit en een half uur voor je kast drentelen wat je aan wilt trekken. Het zit er niet meer in. Wees gerust, dat moment komt zeker weer, geef het tijd. 

Maar zolang je kind nog jonger is en niet zelfstandig genoeg, dan zul je regelmatig gezelschap hebben als je op de wc zit. Je zult altijd zien dat je kind iets nodig hebt op het moment dat jij onder de douche en de shampoo in je haar doet. En je bent al blij als je je kind aangekleed krijgt dus trek je zelf even snel iets makkelijks aan. Over je haar en make up nog maar niet te spreken.

Hoe doe je dat?

Voorbereiding is alles. Leg je eigen kleren 's avonds alvast klaar voor dat je zelf naar bed gaat. Zo hoef je niet 's morgens vroeg hierover na te denken en kun je snel je kleren aan trekken en er leuk uit zien. 

Ook douchen vergt wat voorbereiding, maar dan kun je ook echt even genieten van je douche momentje. Eén van de manieren is de volgende. Zet je wekker een half uurtje eerder dan dat je kind wakker wordt. Je hebt vast opgemerkt dat er een ritme zit in hoe laat je kind ongeveer wakker wordt. Laten we zeggen dat je een kwartier nodig hebt voor jezelf  om lekker te douchen, dan zet je de wekker een half uur eerder. Zo heb je wat extra speling en kun je rustig douchen. 

Is je kind nog te jong of heeft het helemaal geen ritme, dan ga je onder de douche op het moment dat er overdag een slaapje gedaan wordt of 's avonds als je zeker weet dat je kind slaapt. Je kan natuurlijk ook samen met je kind douchen, dan sla je twee vliegen in één klap. Je droogt je vervolgens eerst zelf af en dan je kind. Zorg dat je dan al wel schone kleren klaar hebt liggen die je na het afdrogen aan kunt trekken.

Wat betreft het naar de wc gaan met gezelschap, tja ik zou zeggen wen er maar aan. Feit is dat je kind in alles van jou leert en jou als voorbeeld ziet. En dat houdt ook in naar de wc gaan. Al doende leert men. 

 

Gebroken nachten

De nachten waarop je kind nog niet doorslaapt of in een fase zit waarin hij regelmatig wakker wordt, zijn slopend. Het levert je chronisch slaapgebrek op, enorme wallen onder je ogen en een kort lontje. Een feest is het zeker niet, want jij bent de enige in huis die er voor jouw kleintje is en dat betekend dat jij er elke keer uit zal moeten. Elke keer als je kind wakker wordt, zal jij op moeten staan. Ik kan je zeggen dat het niet anders is, maar graag geef ik je ook wat tips om door deze fase heen te komen. 

Hoe doe je dat?

Ga vroeger naar bed, desnoods tegelijk met je kind. Je hebt slaap nodig dat is een feit. Zodat je goed kunt functioneren op je werk, thuis en voor jezelf en je kind. Neem dus slaap op elk moment dat het kan. Slaapt je kind overdag nog, dan slaap jij ook. Slaapt je kind om 19.00 uur, kruip er een uurtje later zelf ook in. Onthoud dat het maar een fase is, er komt een moment dat je kind weer doorslaapt en dan kun jij je avondritme weer aanpassen. Maar zolang je er 's nachts regelmatig uit moet, zorg dat je op andere moment je slaap krijgt. 

Slaap tekort geeft op de lange termijn veel lichamelijk en geestelijke problemen, dus wil ik je op je hart drukken dat het noodzakelijk voor jou is om te slapen. Is je kind het weekend bij je ex, slaap lekker uit en doe een extra middagdutje. Breng je kind een middagje bij opa en oma en ga zelf een paar uurtjes slapen. Het is gewoon nu nodig, dus doe het ook. Al je energie gaat naar je kindje, je hebt ook jezelf nog overeind te houden en zonder slaap gaat dat niet werken. 

Er komt een moment waarop je kind doorslaapt, uitslaapt en zolang slaapt dat je je zorgen begint te maken. Geloof me, die tijd komt ook. Dus neem nu de slaap die je nodig hebt, waar je maar kunt en wanneer je maar kunt.

 

Er zijn nog zoveel meer dingen waar je tegen aan loopt, maar met deze tips hoop ik je op weg te hebben geholpen zodat het allemaal iets soepeler gaat verlopen voor je.

Tegen welke situaties loop jij aan als alleenstaande moeder of heb jij nog aanvullingen op bovengenoemde situaties, laat het me gerust weten hieronder in een reactie of stuur mij een dm via Instagram of Facebook. Je bent ook van harte welkom in de besloten Facebook groep Alleenstaande moeders met power.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.