Ik luister lekker toch niet! Drie tips hoe jij tot rust komt | Mind

Gepubliceerd op 5 maart 2019 om 14:06

 
Luisteren naar je lichaam. Luisteren naar je geest. Luisteren naar je ziel. Ik geloof dat ik het al wel honderden keren tegen mijn vroegere coachings cliënten zei, tegen zoonlief en tegen lieve vrienden. En toch trap ik er nog steeds zelf regelmatig in.
 
Luisteren naar alles wat je ingefluisterd krijgt op verschillende manieren. Dat je even rustig aan moet gaan doen. Dat je naar je hart mag luisteren. Dat je even mag ontspannen. Dat je even mag stoppen met piekeren. Dat je op mag houden met jezelf zo druk te maken.
 
Je gaat maar door en maar door tot je er bijna bij neer valt. Je lichaam is moe. Je hoofd kan nauwelijks meer denken en focussen. Dingen gaan mis of je bent ineens mega klunzig en je laat van alles uit je handen vallen of loopt tegen de bank, de stoel en de tafel aan.
 
Ik kan alleen maar zeggen laat de energie haar werk maar doen. Blijkbaar is er rust nodig zodat je kunt gaan luisteren in plaats van maar door te stampen. Je hoofd vind dat je nog van alles moet doen, en wel nu! Maar je lichaam heeft al vele signalen afgegeven en wil dat je even rust neemt.
 
Wat doe je dan?
 
Gelukkig mag je zelf kiezen. Ik luister lekker toch niet. Of. Oké ik ga even iets langzamer en rust even uit.
 
Vandaag koos ik voor de laatste optie. Mijn lichaam is moe. De afgelopen dagen heb ik al meerdere teksten gelezen waarin staat dat het goed is om even tot rust te komen. En inderdaad als ik even stil ga staan, dan voelt mijn lichaam onder hoogspanning.
 
Wat doe je dan op zo'n moment?
 
1) Kijk eerst even naar wat er is dat echt NU nog moet gebeuren. Wat is het dat je niet kan laten wachten en doe dat nu. Maak het af, zodat het uit je hoofd gaat.
 
2) Ga dan maar even zitten en haal diep adem. Ja het is oké. Je mag jezelf toestemming geven om nu even rustig aan te doen. Beslis hoeveel tijd je jezelf nu gaat geven om te rusten. Tien minuten, een uur, een halve dag of kun je zelfs de rest van de dag rust nemen?
 
3) Als je je hoofd dan even stil hebt gekregen en jezelf toestemming hebt gegeven rust te nemen. Wat ga je dan doen? Ga thee drinken, lees een boek, kijk tv, ga buiten op een bankje zitten, mediteer, doe een dutje. Wanneer je even stil bent, komt er vanzelf een gedachten naar boven met wat je nu kunt doen dat je ook nog eens rust geeft.
 
Misschien zit je de komende tien minuten te wippen op je stoel van onrust en kun je geen rust vinden in je lijf. Begrijp dan dat rust echt nodig is. Al die onrust en spanning komt naar boven gedreven zodra je jezelf de kans geeft om te luisteren. Ga dan tien minuten wandelen om je hoofd beweging te geven en je lichaam tot rust te laten komen. Zo vind je hoofd toch dat je iets doet, en je lichaam kan al wandelend lekker aarden en uitwaaien.
 
Maar echt, je hebt regelmatig rust nodig. Plan desnoods die rust momenten in per dag of per week. Want wat heb je liever? Een lichaam dat energiek en opgeladen is of een lichaam dat letterlijk ziek wordt van spanningen en stressprikkels?
 
Ik weet wel wat jij wilt kiezen. Kies het.
 

«   »