Zo sta je op na een tegenslag! | Mind

Gepubliceerd op 18 april 2019 om 14:05

Het is enorm cliché bedenk ik me nu, maar ja het leven geeft nu eenmaal tegenslagen en is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik ga je niet vertellen dat je er maar mee moet leven dat je leven ruk is en dat je somberheid overdreven is. Ik ga je ook niet vertellen dat je depressieve gevoel aanstellerij is of dat je wel een beetje overgevoelig reageert. Nope, het leven is soms gewoon niet leuk.

 

Laat ik je vertellen dat ik zo'n 30.000 keer omver ben gemaaid, ben gevallen en opnieuw ben begonnen. Dat ik me somber, depressief en zelf suïcidaal gevoeld heb. Er momenten waren waarop ik geen enkel lichtpuntje meer zag en ik diep en dan ook diep medelijden met mezelf had. Want het leven is niet altijd leuk, sterker nog het leven kan je ineens overvallen met tegenslagen en verdriet, waardoor het donker om je heen kan voelen.

Hoeveel kan een mens verdragen?

De realiteit is dat we veel kunnen verdragen en elke keer weer proberen overeind te komen. We proberen dat lichtpuntje te zien en soms lukt dat ook, zodat je weer verder kunt. 

 

En met tijden lijkt het of de hele wereld tegen je is en er niets goed lijkt te gaan in je leven. Toen ik op dat punt kwam wist ik me telkens weer opnieuw op te laden voor de volgende strijd. Continue vechten en worstelen om mijn hoofd boven water te houden. Te strijden voor mijn recht op een gelukkig leven. Om dan weer onderuit te gaan en opnieuw te kunnen beginnen.

Mijn battles in het kort.

Na mijn scheiding in 2007 belandde ik in een diep zwart gat. Ik had geen geld, geen baan en geen man meer. Alles viel onder mijn voeten vandaan.

In 2010 had ik eindelijk het gevoel dat ik weer opkrabbelde en er weer licht in mijn leven scheen. Ik woonde in een fijn huisje, had een leuke vriend en een leuke baan. In oktober van dat jaar viel opnieuw alles weg toen mijn moeder ernstig ziek werd. Ik raakte mijn baan kwijt, kwam in de uitkering en mijn moeder (mijn alles) werd zieker en zieker tot ze in juli 2011 overleed en haar strijd verloor. Opnieuw een diep zwart gat. Het zou me heel wat jaren kosten om dit enorme verlies te verwerken.

In 2014 kwam ik opnieuw het bekende gat tegen. Voor de tweede keer kwam ik in een scheiding terecht en werd mijn hart zwaar beschadigd. Gelukkig kon ik wel in mijn huis blijven wonen, maar daar was ook alles mee gezegd. 

In december 2018 kwam ik in de bijstand terecht. Al jaren bleek ik onder bijstandsniveau geleefd te hebben en had ik al mijn kracht gebruikt om mijn bedrijf het licht te laten zien. De constante struggles hadden zijn tol geëist en ik kon niks anders meer dan alles los laten waarvan ik dacht dat ik het moest doen. Alle ballen vielen op de grond. 

De ommekeer 

Ik ben nu 39 jaar en sinds 12 jaar  begonnen om mezelf te leren kennen en mezelf te helen. Om te ontdekken wie ik ben en wie ik wil zijn. Al die jaren daarvoor had ik geleefd zoals andere dat vertelde aan me en hoe ik dat geleerd had. Met mijn hoofd denken en doen wat de menigte doet en wil. Vol bitterheid tegen de maatschappij en de overheid. Vol boosheid over anderen en oordelen over wat anderen deden.

Ik voelde dat het anders mocht, al had ik toen nog geen idee wat dat allemaal zou inhouden. Toen ik in 2007 voor het eerst in mijn leven voor mezelf koos, ben ik in een rollercoaster beland. Het leven bleek vol tegenslagen te zitten als je dingen anders wilt doen. Naast de bovengenoemde battles ben ik uitgemaakt voor rotte vis, was ik nooit goed genoeg en waren er mensen die het nodig hadden om mij de grond in te boren. Nu bedank ik ze vriendelijk, want ze hebben me gesterkt in mijn gevoel dat het anders mag.

Nee het was op heel veel momenten helemaal niet leuk en ik voelde me alleen, eenzaam en in de steek gelaten. Ik heb wat emmers vol gehuild en mezelf heel zielig gevonden. 

Hoe kom je er dan sterker uit

Ik deel dit met je omdat ik je wil laten zien dat jij niet alleen bent, net als ik dat toen ook niet was. Je bent niet zielig, je hoeft niet bitter en boos te blijven en stop met het hebben van zelfmedelijden. Het gaat in stapjes en elke keer heb jij de mogelijkheid om te kiezen. Om er voor te kiezen, te besluiten dat het anders mag. 

Jij kan namelijk van elk moment leren. 

Jij kan elke minuut opnieuw kiezen voor geluk.

Jij hebt alle recht op een gelukkig leven, op jouw voorwaarden.

TIPS

Een aantal tips waarmee jij met tegenslagen om kunt gaan en een beter leven voor jezelf gaat creëren. 

1) Zelfreflectie

Kijk eerlijk naar jezelf. Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen is je eigen hoofdstukken schrijven, jezelf vergeven als het even niet gaat zoals je bedacht had en je gevoel volgen.

2) Wie heb je om je heen

Welke mensen heb jij dicht om je heen? Zijn daar mensen bij die je naar beneden halen of hun onzekerheid over jouw uit kieperen, laat ze los. Deze mensen horen niet in jouw leven. Kies mensen om je heen waar je blij van wordt, waar je jezelf kunt zijn en die jou volledig accepteren zoals je bent.

3) Het leven is niet tegen je. Het leven is voor je.

Je leeft dit leven niet voor niks. Uit elke les is iets te leren. Je krijgt deze levenslessen om er van te leren. Daar zijn het lessen voor! Ook al begrijp je ze niet, je leert er van mits je er open voor staat. Denk jij dat ik destijds een les kon zien uit het overlijden van mijn moeder, no way. Inmiddels ervaar ik dat anders, wat niet weg neemt dat ik haar niet mis. maar ik weet dat haar overlijden me ook veel dingen heeft gebracht.

4) Sta open voor de mogelijkheid

Het leven is er om te ervaren. Blijkbaar zijn er dingen in jouw leven die jij mag ervaren omdat jij er van kunt groeien. Zijn ze altijd leuk; nee. Zijn ze altijd plezierig; nee. Maar ze zijn wel degelijk nuttig. Bekijk het eens als iets interessants, als een ontdekking of een uitdaging.

5) Er is altijd licht

Ook al lijkt het nu enorm donker en denk je er niet meer uit te komen. Geloof me, er is altijd licht. Zelfs toen ik het leven niet meer zag zitten, was er licht. Houd je vast aan dat kleine puntje. Zoek ondertussen hulp, een therapeut, een vriendin of ga wandelen. Maak dat lichtje groter en groter en vertrouw op jouw innerlijke lichtje.

Na mijn battles, tegenslagen, worstelingen of hoe je ze ook wilt noemen ben ik er steeds weer uit gekomen. 

 

Vandaag schiet het me ineens te binnen dat ik veerkrachtiger ben dan ik ooit had kunnen denken. Ik voel me leven, ook als het tegen lijkt te zitten. Juist dan ga ik zoeken en voelen wat het me wil vertellen. Welk oud verhaal mag ik zien. Welk oud patroon mag er doorbroken worden. Wat zit er nog zo vast in mijn systeem dat het er uit mag. Het is aan mij om het te helen zodat het opgelost kan worden, dat is mijn verantwoordelijkheid. 

 

En is het even donker, dan kijk ik eens goed om me heen. Dan kijk ik nog eens in de spiegel en dan herhaal ik voor mezelf dat alles in orde is. Alles is oké en komt goed. Alles is mogelijk en alles komt op het juiste moment naar me toe.  Ik mag dit hoofdstuk herschrijven en dat is wat ik doe.

Heb vertrouwen.  Duik volledig in het vertrouwen en laat los wat je hoofd er van vindt. Je hart zal je altijd naar de juiste plek, naar de juiste mensen en naar het juiste moment leiden. Jij hoeft alleen maar te luisteren en te vertrouwen dat het leven voor jou is en voor jou werkt ♥

Liefs Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.